Navigacija
Portal TFL

STA novice / V novem predlogu zakona o debirokratizaciji ni več socialne kapice (dopolnjeno)

torek, 21.9.2021

Ljubljana, 21. septembra (STA) - Vlada je iz besedila novega predloga zakona o debirokratizaciji umaknila določbo o uvedbi socialne kapice. Zanjo namreč ni dovolj podpore, izhaja iz gradiva, objavljenega na spletnih straneh vlade. Uvedba socialne kapice za plače nad 6000 evrov bruto je bila sicer ena od ključnih novosti zakona, ki so jo najbolj nestrpno pričakovali v gospodarstvu.

Gospodarstvo je letos večkrat izpostavilo, da je socialna kapica nujna, k njeni uvedbi so tudi večkrat pozvali. So si pa prizadevali, da bi bila meja nižja - pri 2,5-kratniku povprečne plače oz. pri plači 4600 evrov bruto. Toda vlada zdaj socialne kapice ne namerava uvesti.

Poleg tega je iz novega predloga zakona, ki ga je sprejela v ponedeljek zvečer na dopisni seji, črtala tudi spremembe zakona o javnem naročanju, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, zakona o davčnem potrjevanju računov in zakona o visokem šolstvu, ker bi blokirali zakonodajni postopek.

V novem besedilu vlada tudi ne predlaga več razveljavitve zakona o načinu glasovanja in ugotavljanju izida glasovanja na referendumu o volilnem sistemu, ker bi bila po razlagi DZ potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev za celoten zakon.

Vlada je sicer predlog zakona o debirokratizaciji, katerega namen je poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem, sprejela že marca letos, zakonodajni postopek pa bi se moral s prvim branjem zakonskega predloga začeti v sredo. Tega zdaj zaradi sprejema predloga novega oz. dopolnjenega zakona verjetno ne bo.

Na dnevni red sredine seje je uvrščen prvotni predlog zakona, v skladu s poslovnikom DZ pa ga lahko predlagatelj umakne oz. nadomesti do začetka obravnave te točke. Če bo vlada to storila, potem poslanci obravnave zakonskega besedila, ki je zdaj na dnevnem redu, ne bodo opravili. "Z novim besedilom zakona se bo zakonodajni postopek začel znova," je za STA pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window