Navigacija
Portal TFL

STA novice / Noveli zakona o zdravstveni dejavnosti na področjih rehabilitacije in letovanja se obeta podpora DZ

torek, 21.9.2021

Ljubljana, 21. septembra (STA) - Predlogu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki na zakonsko raven prenaša opredelitev programov obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter letovanja otrok in mladostnikov, se obeta zadostna podpora poslancev. Kot je bilo razbrati iz stališč poslanskih skupin na današnji seji DZ, so poleg nekaterih pomislekov namreč naklonjeni.

Novelo zakona, s katero predlagajo prenos pravic do obnovitvene in skupinske rehabilitacije ter zdravstvenega letovanja otrok iz podzakonskega akta, to so pravila o obveznem zdravstvenem zavarovanju, na zakonsko raven, je v parlamentarni postopek vložil državni svet.

Državni svet je v noveli zakona predlagal, da bi bil organizator obnovitvene in skupne rehabilitacije reprezentativna invalidska organizacija, humanitarna organizacija za kronične bolnike s priznanim statusom, organizator zdravstvenega letovanja otrok pa neprofitna nevladna organizacija.

Odbor DZ za zdravstvo pa je sprejel tudi dopolnilo, s katerim bi programe za nove pravice, ki bodo s sprejetjem novele opredeljene na zakonodajni ravni, določil minister za zdravje na podlagi predloga zdravstvenega sveta. Prav tako je odbor sprejel koalicijsko dopolnilo, ki črta določbo glede financiranja preventivnih programov za ohranjanje poklicnega zdravja.

Poslanske skupine so v današnjih stališčih večinsko pozdravile predlog zakona, je pa bilo pa slišati tudi nekaj opozoril o odprtih vprašanjih. Po mnenju poslanca LMŠ Janija Möderndorferja tako obstaja bojazen, da če v zakonu med organizatorji ne bodo več navedene nevladne in humanitarne organizacije, ki so do zdaj že več let kakovostno izvajale letovanja za otroke, te ne bodo več mogle opravljati teh nalog. Podobno je izpostavila tudi vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert pa je poudarila, da ni skrbi, da bi nekdo, ki se je do sedaj s tem ukvarjal in ima za to vse pogoje, izpadel. Tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je pojasnila, da bodo na ministrstvu oblikovali delovno skupino, v kateri bodo določili, natančno kateri so reprezentativni izvajalci obnovitvene zdravstvene rehabilitacije.

Poslanec SAB Vojko Starović je ob tem izpostavil še po njegovem mnenju nezadovoljivo opredelitev finančnih posledic, odložena uveljavitev zakona pa da odpira vprašanja nemotenega izvajanja obstoječih programov letovanja otrok. Zakonu v SAB ne bodo nasprotovali, a menijo, da je pravi način reševanja teme le sistemski pristop.

Podporo zakonu so napovedali v koalicijskih SDS, NSi in SMC. Kakovostno vključevanje invalidov v družbo ključnega pomena, je poudarila poslanka NSi Iva Dimic, po oceni poslanke SMC Mojce Žnidarič pa zakon prinaša ustreznejšo pravno ureditev obstoječega sistema.

Zakon bodo podprli tudi v DeSUS in SD, kjer sicer menijo, da se predlog da še dodatno izpiliti s sprejemom opozicijskega dopolnila, je dejal poslanec SD Dejan Židan. Poslanske skupine LMŠ, SD, SAB in NeP z dopolnilom sicer predlagajo širitev upravičencev do skupinskih zdravstvenih programov obnovitvene rehabilitacije.

Zakonskemu predlogu so sicer naklonjeni tudi v SNS, kjer po besedah poslanca Janija Ivanuše pričakujejo, da se bodo rehabilitacijski programi v obsegu storitev še dodatno razširili. Tudi v Levici podpirajo širitev ravni pravic, ob tem pa opozarjajo, da je naloga politike, da priskrbi primerno financiranje, je dejal poslanec Miha Kordiš.

O predlogu zakona bodo poslanci glasovali v sredo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window