Navigacija
Portal TFL

STA novice / Okoljevarstveniki za razpravo o izstopu iz pogodbe o energetski listini v DZ

četrtek, 23.9.2021

Ljubljana, 23. septembra (STA) - Mreža Plan B za Slovenijo vztraja pri zahtevi, da Slovenija izstopi iz pogodbe o energetski listini, saj ta po njihovih navedbah ne prinaša nikakršnih koristi, medtem ko so negativne posledice zelo očitne. Potem ko razprave o izstopu na Brdu pri Kranju niso opravili ministri EU za energetiko, so se v mreži obrnili na pristojni odbor DZ.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je po oceni mreže Plan B za Slovenijo izpustil edinstveno priložnost, da na sredinem zasedanju ministrov za energetiko na Brdu pri Kranju ni odprl razprave o izstopu EU in z njo Slovenije iz pogodbe. "Trenutek za izstop je zdaj, saj to zahteva že več kot milijon prebivalcev EU," so zapisali v sporočilu za javnost.

S pobudo o izstopu iz pogodbe je bila po navedbah mreže seznanjena tudi komisarka za energijo Kadri Simson, državni sekretar za energijo Blaž Košorok pa je na torkovem srečanju s predstavniki mreže nakazal pripravljenost, da s pobudo seznanijo prisotne na zasedanju ministrov, kar se ni zgodilo.

Andrej Gnezda iz Umanotere je po torkovem srečanju na ministrstvu kot škodljivo posledico pogodbe izpostavil primer podjetja Ascent Resources, ki Sloveniji grozi s tožbo za 120 milijonov evrov zaradi zahteve za presojo vplivov na okolje glede frackinga, minister Vrtovec pa je v sredo v oddaji Odmevi na TV Slovenija ocenil, da tožba ni zadosten razlog za izstop.

"Nenazadnje je minister z izjavo, da o sporih pod okriljem pogodbe o energetski listini odločajo neodvisna sodišča, medtem ko o teh dejansko odločajo arbitražni tribunali, ki delujejo izven pravnega sistema Slovenije in EU, pokazal tudi nepoznavanje te problematike," so navedli v mreži Plan B za Slovenijo.

Pri zahtevi o izstopu bodo vztrajali, zato so, kot so navedli v sporočilu za javnost, na pristojni odbor DZ že naslovili pobudo, naj skličejo sejo o izstopu Slovenije iz pogodbe o energetski listini. "Ob tem v mreži pričakujejo, da bodo na ministrstvu za infrastrukturo vodili iskren dialog in ne bodo delovali s figo v žepu," so dodali.

"Skupna vrednost sporov, ki so trenutno v teku na podlagi pogodbe o energetski listini, je 28 milijard dolarjev, kar presega letni znesek, ki bi ga potrebovala Afrika za prilagajanje na podnebne spremembe. Zgolj v Evropi pa je s to pogodbo zaščitenih kar 344,6 milijarde evrov fosilne infrastrukture, kar predstavlja več kot dvakratnik letnega proračuna EU," so razloge za izstop med drugim še utemeljili v mreži.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window