Navigacija
Portal TFL

STA novice / V DZ konec postopka za deklaracijo o podpori prizadevanjem za mednarodno prepoved smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov

četrtek, 23.9.2021

Ljubljana, 23. septembra (STA) - V DZ se je končal postopek obravnave predloga deklaracije o podpori prizadevanjem za mednarodno prepoved smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov, ki ga je vložil poslanec SD Samo Bevk. Ker predlog deklaracije že na matičnem odboru ni dobil zadostne podpore, so imele poslanske skupine na današnji seji DZ zgolj možnost predstaviti svoja stališča.

Za to so se odločili v SD, NSi, SAB in nepovezani poslanci.

Gregor Židan (SD) je obžaloval, da koalicija ni prepoznala pomembnosti tega deklarativnega dokumenta. Opozoril je, da je treba razlikovati med avtonomnimi orožnimi sistemi in smrtonosnimi orožnimi sistemi. Medtem ko je uporaba prvih lahko koristna, je uporaba drugih, se pravi robotov za ubijanje ljudi, popolnoma nesprejemljiva. "In prav ta nesprejemljivost razvoja robotov za ubijanje ljudi je tista, ki bi jo morali podpreti danes na deklarativni ravni v Sloveniji, jutri pa na širšem mednarodnem prostoru," je poudaril.

Po besedah Marka Bandellija (SAB) je pomembno preprečiti uporabo vsakršnih smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov, brez človekovega nadzora nad ključnimi funkcijami, kot so izbira ciljev in napad nanje. "Menimo, da so smrtonosni avtonomni orožni sistemi nekaj, kar si ne želimo. Pomembno je, da njihovo uporabo ne samo reguliramo in omejimo, temveč jo v celoti prepovemo," je dejal Bandelli.

V NSi in nepovezani poslanci pa ocenjujejo, da je smotrno doseči širšo mednarodno soglasje pri uporabi razvoja in sprejetju načel glede odgovorne uporabe novih tehnologij v obrambne namene. Soglašajo pa, da bi v odsotnosti skupnih mednarodnih omejitev in regulativ načelno nasprotovanje naše države tem sistemom lahko vodilo v podrejen položaj Slovenije glede obrambnih zmožnosti in v oblikovanje prednostnega položaja morebitnih bodočih nasprotnikov, sta povedala Jurij Lep (NeP) in Tadeja Zalar Šuštar (NSi).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window