Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU javno posvetovanje o reviziji pravil na področju kakovosti zraka

četrtek, 23.9.2021

Bruselj, 23. septembra (STA) - Evropska komisija je začela javno posvetovanje o reviziji pravil EU na področju kakovosti zunanjega zraka. V evropskem zelenem dogovoru je bila ta pobuda napovedana v okviru cilja ničelnega onesnaževanja za okolje brez strupov. Posvetovanje bo trajalo do 16. decembra, so danes sporočili v Bruslju.

EU želi z revizijo pravil bolj približati svoje standarde kakovosti zraka z novimi priporočili Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter okrepiti spremljanje kakovosti zraka, modeliranje in načrte za kakovost zraka. WHO je v sredo objavila nove smernice priporočenih ravni kakovosti zraka za šest onesnaževalcev, med drugim ozona, žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida in delcev PM 2,5.

"V EU vsako leto zabeležimo 400.000 prezgodnjih smrti zaradi onesnaženosti zraka. Zdravstveni in gospodarski stroški onesnaženosti zraka v obliki izgubljenih delovni dni, zdravstvene oskrbe, izgube pridelka in škode na stavbah znašajo po oceni med 330 in 940 milijard evrov na leto," so zapisali v komisiji.

Revizija pravil bo po njihovih pričakovanjih prispevala k zmanjšanju prezgodnjih smrti zaradi onesnaženosti zraka za 55 odstotkov. Prispevala naj bi tudi k izboljšanju kakovosti zraka v skladu z akcijskim načrtom EU za ničelno onesnaževanje zraka, vode in tal. Ta je ključni rezultat evropskega zelenega dogovora ter povezuje politike EU za boj proti onesnaževanju in njegovo preprečevanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window