Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - DZ je s 50 glasovi za in sedmimi proti sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje. Spremembe bodo omogočile izplačilo ustrezne odškodnine upravičencem v primerih, ko je solastnik nepremičnine, na kateri so postavljene tehnične ovire, tudi država.

Pogoj za izplačilo pogodbeno dogovorjene odškodnine je namreč vpis služnosti v zemljiško knjigo na podlagi sklenjene pogodbe iz postopka sporazumevanja, ki pa je ni mogoče vpisati na nepremičninah, katerih solastnica je država. Z danes sprejeto novelo bo omogočen vpis služnosti v zemljiško knjigo tudi na teh nepremičninah, s tem pa bo posledično tudi omogočeno izplačilo odškodnine upravičencu.

Služnost v javno korist se bo lahko vknjižila na podlagi sklenjene pogodbe o ustanovitvi služnosti v javno korist zaradi postavljenih začasnih tehničnih ovir, ne glede na že vknjiženo prepoved odtujitve ali obremenitve na posameznem zemljišču.

Podporo noveli so izrazili v SDS, SMC, NSi, DeSUS in SNS. Da rešitvi ne bodo nasprotovali, so pojasnili v LMŠ, SAB, SD. Izrecno proti so se izrekli le v Levici.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window