Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil manjše spremembe s področja investicijskih skladov

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - DZ je potrdil spremembe dveh zakonov s področja investicijskih skladov. Z obema, to je z novelo zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in novelo zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, se v nacionalno zakonodajo prenaša določbe evropskih direktiv. Cilj je večja konkurenčnost in boljša zaščita vlagateljev.

Spremembe zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje so del ukrepov Evropske komisije s ciljem omogočiti enake konkurenčne pogoje med kapitalskimi trgi EU ter odpraviti ovire za prosto gibanje enot vzajemnih skladov ob zagotavljanju višje zaščite vlagateljev, je pojasnila Maja Hostnik Kališek s finančnega ministrstva.

Novelirani zakon tako podrobneje določa pravila, ki jih morajo družbe za upravljanje upoštevati pri trženju enot vzajemnih skladov. Med temi je državna sekretarka izpostavila posredovanje informacij slovenskim vlagateljem v slovenskem jeziku ter seznanitev pristojnega organa z nameravanimi spremembami. Določajo se tudi pogoji za preklic trženja enot vzajemnih skladov, s čimer se odpravlja zmedo na kapitalskem trgu ob dosedanji neenotni ureditvi.

Kot določa evropska uredba, v zakonu piše, da morajo tržna sporočila predstavljati tveganje in koristi nakupa enot v vzajemnih skladih. Prav tako morajo biti vse informacije v tržnih sporočilih poštene, jasne in ne smejo biti zavajajoče.

Zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev med kapitalskimi trgi, odprava ovir za prosto gibanje enot alternativnih investicijskih skladov ter večja zaščita vlagateljev so tudi cilji novele zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov.

Spremembam so nasprotovali v SAB, kjer si želijo večje zaščite nepoučenih vlagateljev, pomisleke so imeli tudi v Levici. V preostalih poslanskih skupinah jim niso nasprotovali. Čeprav gre za precej tehnična zakona, so rešitve označili za ustrezne in dobre, Dušan Verbič (SMC) jih je denimo ocenil kot del prizadevanj za krepitev in razvoj samih kapitalskih trgov, ki bodo temelj za zagon zdravega in razvojno-naravnanega gospodarstva v času okrevanja po epidemiji covida-19.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window