Navigacija
Portal TFL

STA novice / Združenja občin sklenila podpreti vladni predlog za povprečnino v višini 638 evrov

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - V vseh treh združenjih občin - Skupnosti občin Slovenije, Združenju mestnih občin Slovenije in Združenju občin Slovenije - so sklenili podpreti vladni predlog, da se povprečnina za prihodnje leto določi v višini 638 evrov. Vendar pa ostajajo pomisleki, ali bo tako določen znesek zadostoval za kritje vseh zakonsko določenih nalog občin.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Skupnosti občin Slovenije, je minister za javno upravo Boštjan Koritnik na četrtkovi seji delovne skupine za lokalno samoupravo predlagal, da reprezentativna združenja občin pri članstvu preverijo, ali je mogoč podpis dogovora o višini povprečnine za prihodnji dve leti na podlagi višine povprečnine v minimalnem znesku 638 evrov. Ob tem pa je obljubil, da bo vložil dodatne napore za zagotovitev višjega zneska.

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije je na izredni seji predlog povprečnine "v višini minimalno 638 evrov" podprlo. Ob tem je "izrazilo zaupanje, da bo minister storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo lokalne skupnosti lahko v prihodnjih dveh letih financirale vse aktivnosti v njihovi pristojnosti".

V Združenju mestnih občin Slovenije so pojasnili, da je vodstvo združenja soglasno podprlo predlog in pooblastilo predsednika združenja za podpis dogovora. Pri tem pa je poudarilo, naj vlada pred dokončno odločitvijo upošteva okoliščino, da bodo morda predlogi zakonov, ki so v zakonodajnem postopku, imeli v primeru sprejetja za občine finančne posledice.

Načelno podporo vladnemu predlogu je izreklo tudi predsedstvo Združenja občin Slovenije (ZOS). Kot so poudarili, sedanja vlada že od samega začetka kaže posluh za področje lokalne samouprave in so občine končno našle sogovornika, ki tako posluša kot sliši predloge občin ter jih tudi v precejšnji meri upošteva. Z namenom nadaljnjega dobrega in uspešnega sodelovanja so tako sklenili, da načeloma podprejo vladni predlog.

Ob tem ugotavljajo, da je znesek res višji o lanskoletnega za deset evrov, a so ministru Koritniku kljub temu v ponovni razmislek dali predlog, da se povprečnina določi v višini 645 evrov. Zaradi povečanja stroškov dela iz naslova mase plač bodo namreč po njihovih navedbah občine v prihodnjem letu zagotove imele stroške v tej višini oz. tudi višje.

Prepričani so, da so njihovi izračuni povsem realni. Njihov prvotni predlog, ki so ga pripravili na podlagi analize stroškov dela občin in občinskih posrednih proračunskih uporabnikov, pa je bil 661,67 evra za leto 2022 ter 670,97 evra za leto 2023.

Združenje občin Slovenije je sicer na eni od prejšnjih sej delovne skupine za lokalno samoupravo predstavilo tudi predlog, na podlagi katerega bi se povratna sredstva 21. člena zakona o financiranju občin pretvorila v nepovratna.

V Skupnosti občin Slovenije imajo glede tega nekoliko drugačen pogled. Predsedstvo skupnosti meni, da bi bile s tem občine medsebojno v neenakopravnem položaju. Številne se namreč za del sredstev, ki bi jih lahko pridobile kot "povratni del", niso odločile prav zaradi zavedanja, da bo tudi ta del sredstev treba vrniti. Predlagajo pa, da bi država občinam v prihodnjih dveh letih namenila več razvojnih sredstev. Ta sredstva pa bi občine lahko porabile tudi za vračilo dodeljenih povratnih sredstev, prejetih med letoma 2016 in 2020.

Po oceni Združenja občin Slovenije je skupni imenovalec obeh predlogov "nedvomno dobrobit slovenskih občin". Po njihovem mnenju bi bilo prav preučiti oba predloga ter da se pristojni nato odločijo, ali podprejo oba ali vsaj en predlog oz. se skupaj oblikuje kompromisni predlog.

Dogovor o povprečnini, ki so ga minister Koritnik in predsedniki združenj občin podpisali konec septembra lani, je sicer povprečnino za leti 2021 in 2022 določil v višini 628,2 evra. Vlada pa je občinam že pred tem zvišala povprečnino za leto 2020, in sicer iz prej predvidenih 589,11 evra na 623,96 evra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window