Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog brezplačnega lokalnega prevoza za upokojence končal pot v DZ

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - Predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim so želeli v SAB sistemsko zagotoviti brezplačen prevoz za upokojence v mestnem potniškem prometu, je končal zakonodajno pot. Pred kratkim so ga zavrnili člani odbora DZ za infrastrukturo, danes pa se je DZ s tem le še seznanil.

DZ je konec leta 2019 v omenjeni zakon zapisal, da so upokojenci, starejši od 65 let, invalidi in vojni veterani upravičeni do brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa. Zdaj so želeli v stranki SAB to ugodnost razširiti še na vsa mestna središča.

Predlog na seji odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor v začetku septembra ni dobil zadostne podpore in Mihael Prevc (NSi) je danes na plenarni seji DZ spomnil, da je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec že sklenil pogodbo o brezplačnih prevozih za upokojence z izvajalcema mestnih prevozov v Ljubljani in Mariboru, sledila naj bi še preostala mesta v Sloveniji.

Alenka Bratušek (SAB) je vseeno menila, da je treba financiranje brezplačnih prevozov za upokojence urediti sistemsko. Zdaj se namreč po njenih besedah deli upokojence na prvo- in drugorazredne - prvi se lahko po celi Sloveniji vozijo zastonj, drugi pa morajo prevoz v mestnem prometu še vedno plačevati. Boris Doblekar (SDS) je po drugi strani predlog novele zakona označil za populističen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window