Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo opozorilo na predhodno ureditev statusa skupine ali organizacije proizvajalcev

ponedeljek, 27.9.2021

Ljubljana, 27. septembra (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je opozorilo, da status skupine ali organizacije proizvajalcev, ki se lahko prijavijo na najnovejši razpis, podeljuje v ločenem upravnem postopku. Potencialne skupine ali organizacije proizvajalcev je zato povabilo k vložitvi vloge.

Ministrstvo je v petek v uradnem listu objavilo četrti javni razpis za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju. Na voljo je 1,135 milijona evrov nepovratnih sredstev iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Vloge bo mogoče vložiti od 18. oktobra do vključno 21. decembra do 14. ure.

Javni razpis je razdeljen na dva sklopa, ločeno za skupine in organizacije proizvajalcev. Znesek javne podpore za organizacije proizvajalcev znaša do največ 50.000 evrov letno, za skupine proizvajalcev pa do največ 25.000 evrov letno. Dejanski izplačani znesek javne podpore se določi glede na realizirano vrednost tržne proizvodnje organizacije ali skupine proizvajalcev, so danes pojasnili na ministrstvu.

Podpora za ustanavljanje skupin in organizacij proizvajalcev v kmetijskem in gozdarskem sektorju bo po navedbah ministrstva prispevala k izboljšanju pogajalskega položaja primarnih proizvajalcev v verigi preskrbe s hrano in gozdno-lesnimi proizvodi. Z razpisom namreč podpirajo skupni nastop primarnih proizvajalcev na trgu, vzpostavitev skupnih tehnoloških pristopov k prireji in pridelavi, dvig kakovosti proizvodov, skupno trženje in promocijo ter povečanje stroškovne učinkovitosti proizvodnje.

Na podlagi prvih treh javnih razpisov so podpora dodelili trem organizacijam proizvajalcev in 17 skupinam proizvajalcev, v skupni vrednosti 2,336 milijona evrov. Te priznane skupine in organizacije proizvajalcev združujejo več kot 2000 kmetijskih gospodarstev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window