Navigacija
Portal TFL

STA novice / Matični odbor potrdil lekarniško novelo, v kateri ostaja le določba o možnosti vertikalnega povezovanja

četrtek, 30.9.2021

Ljubljana, 30. septembra (STA) - Parlamentarni odbor za zdravstvo je danes podprl predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer so besedilo zakona z dopolnili pomembno predrugačili. Medtem ko so večino členov prvotnega besedila novele črtali, pa so sprejeli dopolnilo, s katerim bi se lahko v lekarniški mreži ohranile vertikalne povezave.

Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti so poslanci SMC vložili februarja letos in je predvideval ponovno možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti in spremembo kriterijev postavljanja lekarniške mreže.

K predlogu novele so bila vložena številna dopolnila, več jih je predlagalo črtanje (skoraj) vseh členov predloga novele. Tudi predlagatelj, poslanci SMC so danes vložili predlog dopolnil, s katerimi so črtali večino členov novele, razen tistega, ki opredeljuje odpravo prepovedi vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti.

Na koncu so poslanci sprejeli predlog dopolnila, ki opredeljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti in so ga vložili poslanci Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev, podprli pa so ga tudi v SMC. Dopolnilo določa, da lahko samoupravna lokalna skupnost ustanovi organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil. Pri tem pa mora biti v izključni lasti samoupravne lokalne skupnosti, pri čemer pa ji ni treba izpolnjevati pogoja izvajanja več kot 80 odstotkov svoje dejavnosti za izpolnitev nalog, ki ji je naložila samoupravna lokalna skupnost.

Dobički pri poslovanju teh organizacij pa se v skladu s sprejetim dopolnilom lahko delijo v skladu s 38. členom veljavnega lekarniškega zakona, ki določa, da gredo lahko dobički v solventno in likvidnostno poslovanje javnega zavoda, v opremo in investicije ter v razvoj kadrov.

Ostale predloge členov novele, ki so med drugim posegali v kriterije za lekarniško mrežo, pa so z dopolnili črtali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window