Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zveza društev slepih proti ukinjanju dodatka za pomoč in postrežbo s peticijo

petek, 1.10.2021

Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Zveza društev slepih je v DZ vložila 13.683 podpisov v podporo peticiji proti krčenju pravic slepih in slabovidnih. Nasprotujejo ukinjanju dodatka za pomoč in postrežbo slepim in slabovidnim, ki je določen v pokojninskem zakonu. So pa tudi za odpravo diskriminacije slepih po zakonu o osebni asistenci.

"Velika škoda bi bila ukiniti pravico do dodatka za slepe z namenom, da bi jo poenotili za vse v zakonu o dolgotrajni oskrbi," je pred vložitvijo podpisov dejal predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl. Pri osebni asistenci pa po njegovih besedah želijo, da bi bilo plačilo, ki ga morajo slepi in slabovidni prispevati za storitve osebne asistence, takšno kot pri drugih invalidih, ne pa višje.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je nujen, a ni razloga, da ukinja pravico do dodatka za pomoč in postrežbo po pokojninskem zakonu, je prepričan tudi nekdanji predsednik zveze Tomaž Wraber. Izrazil je bojazen, da gre za začetek demontaže pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Slepi in slabovidni lahko opravljajo delo na različnih področjih, a za delodajalce niso zanimivi, pa je izpostavil predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana Luj Šprohar. Kot je dejal, se položaj slepih in slabovidnih slabša, zato je upoštevanje peticije, ki bi ustavila to slabšanje, nujno.

V zvezi ne nasprotujejo sistemski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe, vendar pa ta ne sme iti na račun neodtujljive zavarovalniške pravice po pokojninskem zakonu, so zapisali. Pričakujejo, da bodo tudi vladni predstavniki slišali in razumeli, kaj sporočajo. Na sestankih na to temo jih namreč očitno niso, ugotavljajo.

Kot navajajo, nujno potrebujejo sredstva za pomoč in postrežbo, ki jih denimo namenjajo za dodatne pripomočke za bolj samostojno življenje in za pomoč tretje osebe, da jih popelje na pošto, banko ali v trgovino.

Do obljub politikov po nekakšnih denarnih prejemkih pa so skeptični, saj so takšne obljube prevečkrat odvisne od različnih dejavnikov. Po mnenju zveze so le priročen izgovor za neizpolnjevanje obvez.

V zakonu o osebni asistenci pa ugotavljajo diskriminacijo pri višini prispevka uporabnika v primeru komunikacijskega dodatka. Če se diskriminacija v primerjavi z drugimi upravičenci do osebne asistence v 26. členu zakona ne odpravi, bodo sprožili ustavni spor, so napovedali. Prepričani so, da je pravica na strani slepih in slabovidnih, ki potrebujejo komunikacijski dodatek, a si ga ne upajo uveljavljati. Za eno uro okrnjenih storitev osebne asistence pod nazivom komunikacijski dodatek morajo namreč prispevati pet evrov, drugi invalidi pa za večji obseg storitev osebne asistence precej manj.

Če peticija ne bo upoštevana, bodo nadaljevali vse legalne in legitimne aktivnostmi, da se dodatek za pomoč in postrežbo za slepe in slabovidne ne ukine in da se končno uveljavi pravičnost pri višini prispevka uporabnika na uro osebne asistence, so napovedali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window