Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ ob obstrukciji SDS in NSi za odvzem statusa Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, odbor DZ bo glasoval prihodnjič

ponedeljek, 4.10.2021

Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Komisija DZ za peticije, ki je v današnjem nadaljevanju skupne seje z odborom DZ za kulturo obravnavala vprašanje rumenih jopičev, se je s sklepom zavzela, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Odbor pa bo zaradi nesklepčnosti glasoval prihodnjič. Poslanci SDS in NSi so sejo obstruirali.

Komisija je s sklepom obsodila vsakršno sovražno delovanje, ki temelji na razpihovanju sovraštva in lažeh ter celo grozi z likvidacijami. Ministrstvo za kulturo so pozvali, da razkrije vlogo društva in vsebinsko obrazložitev odločitve o podelitvi statusa v javnem interesu. Pristojne državne institucije pa so pozvali, naj preverijo, če društvo deluje v skladu z ustavo in zakonodajo.

Skupno nujno sejo komisije in odbora so zahtevali v SD, LMŠ, Levici, SAB in NeP, ker se v zadnjem času po njihovi oceni soočamo s skrb zbujajočim trendom porasta sovražnega govora, podpihovanja nestrpnosti, neposrednih groženj in zaničevanja ljudi, predvsem po družbenih omrežjih. Po njihovi oceni je nesprejemljivo, da ima omenjeno društvo, ki razpihuje sovraštvo, žali ljudi in celo grozi z likvidacijami, status društva v javnem interesu na področju kulture.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki se seje zaradi službene poti ni mogel udeležiti, je v pisnem prispevku poudaril, da neonacizem "ni in tudi nikoli in nikdar ne bi smel biti v slovenskem javnem interesu". "Biti bi moralo vendarle vsakomur jasno, da kaj takega pač ne more biti del naše narodne samobitnosti, ki smo si jo Slovenci, kot navaja preambula naše ustave, izoblikovali v večstoletnem boju za narodno osvoboditev," je izpostavil.

Ko je želel svoj pogled sporočiti predstavnik Aktiva delavk in delavcev v kulturi Jaša Jenull, pa je Alenka Jeraj iz SDS izrazila ogorčenje nad tem. Jenull po njenih besedah že celo leto tedensko krši zakone, ker organizira neprijavljene proteste. Na njih se grozi predsedniku vlade, ministrom, zdravnikom in drugim, je dejala. Prav tako so sejo zapustili poslanci NSi.

Iz SDS so naknadno sporočili, da bodo od predsednika DZ Igorja Zorčiča zahtevali, da v bodoče ne dovoli sodelovanja na sejah delovnih teles tistim, ki spodbujajo nasilje in ogrožajo varnost in zdravje.

Jenull je v svojem nastopu sicer dejal, da publikacije obravnavanega društva jasno kažejo, kaj zastopajo. Ustava po njegovih besedah prepoveduje spodbujanje k sovraštvu in nestrpnosti.

V razpravi je Primož Siter iz Levice izpostavil, da društvo ni desnica kot legitimna politična ideja v nekem političnem prostoru, ampak gre za ekstremno gibanje, ki promovira fašizem in nacizem.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je bila kritična do molka ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki ni ustrezno ukrepal. Društvo po njeni oceni ne more biti po nobenih merilih v javnem interesu.

Poslanca SAB Marka Bandellija preseneča, da so takšne ideje, kot jih zagovarja društvo, v sodobnosti sploh mogoče. Namesto da bi razpravljali o tem, kako doseči napredek v državi, razpravljamo o neonacizmu, je opozoril.

Matjaž Nemec iz SD pa je proti lomastenju po vrednotah, ki so se s konsenzom oblikovale po osamosvojitvi Slovenije. Slovenci si po njegovih besedah ne zaslužimo takšnega odnosa do svoje prihodnosti.

Minister Simoniti je ob koncu razprave zavrnil izjave s podtoni, da sodeluje z nacisti. Dajati etikete o fašizmu in nacizmu izpred 70 ali 80 let je po njegovem mnenju nedopustno. "Kar očitate drugim, delate sami," je dejal.

Ministrstvo sicer po njegovem zagotovilu nikakor ne financira društva. Kar pa zadeva knjigi društva, pravi, da ne bo cenzor. A če bodo pristojni organi ocenili, da nista primerni, bo ustrezno reagiral, je zagotovil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window