Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila javnofinančne načrte za leto 2022

torek, 12.10.2021

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Na seji vladnega odbora za gospodarstvo je vlada danes potrdila osnutek proračunskega načrta 2022, v katerem je začrtana smer javnofinančne politike v prihodnjem letu. Gre za dokument, ki ga morajo članice EU v sklopu usklajevanja javnofinančnih politik do sredine oktobra poslati Evropski komisiji.

Osnutek proračunskega načrta se kljub imenu ne nanaša zgolj na državni proračun, ampak na celotne javne finance, vlada pa je v njem zapisala, da kljub nadaljevanju izjemnih okoliščin v letu 2022 načrtuje postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja.

Ta naj bi se z letošnjih 7,5 odstotka BDP prihodnje leto znižal na 5,4 odstotka BDP in v letu 2023 na 3,3 odstotka BDP. V letu 2024 vlada načrtuje znižanje primanjkljaja pod tri odstotke BDP.

Po teh načrtih se bo zniževal tudi dolg države, izražen v deležu BDP, in sicer na 77,5 odstotka v letu 2022 in na 76 odstotka BDP v letu 2023.

Makroekonomsko okolje je ugodno, napovedi pa so spodbudne, a vseeno še vedno obstajajo velika tveganja in negotovosti, zato je tako na ravni EU kot na nacionalni ravni še tudi v letu 2022 dovoljen odstop od fiskalnih pravil, piše v dokumentu.

Umar namreč v jesenski napovedi gospodarskih gibanj ocenjuje, da slovensko gospodarstvo okreva po pandemiji covida-19 hitreje, kot je bilo pričakovano. Po močni rasti v prvem polletju 2021 bo gospodarska aktivnost predvidoma dosegla svojo predkrizno raven iz leta 2019 že do konca tega leta. V letu 2022 bo gospodarska rast znašala 4,7 odstotka, leto pozneje pa 3,3 odstotka.

Fiskalna politika bo v prihodnjem letu usmerjena predvsem v spodbujanje okrevanja in zagotavljanje vzdržne rasti, medtem ko se bo obseg ukrepov za odpravljanje posledic covida-19 postopno zniževal, napoveduje vlada. Brez nadaljnjih ukrepov je namreč lahko vpliv krize dolgotrajnejši in okrevanje ogroženo. Pri tem izpostavlja predvsem visoko rast odhodkov za investicije.

Leta 2023 pogoji za uveljavljanje izjemnih okoliščin iz zakona o fiskalnem pravilu ne bodo več izpolnjeni, vseeno pa vlada takojšnje odprave strukturne neuravnoteženosti ne predvideva. Postopen umik interventnih ukrepov bo namreč smiseln šele, ko bodo epidemiološke in gospodarske razmere to omogočale. Tudi mednarodne institucije priporočajo, da ukrepi za podporo gospodarski aktivnosti kljub postopnemu okrevanju ne smejo biti prehitro umaknjeni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window