Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tudi ministrstvu za kmetijstvo v prihodnjih letih več sredstev

sreda, 13.10.2021

Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Člani odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so se seznanili s predlogoma proračunov za prihodnje leto, skladno s katerima se resornemu ministrstvu povečujejo sredstva. Po pojasnilih ministra Jožeta Podgorška bodo v prihodnjem letu razpolagali z nekaj več kot 540 milijonov evrov, leto pozneje pa s 578,9 milijona evrov.

Podgoršek je članom odbora za kmetijstvo predstavil predloga proračunskih dokumentov v delu, ki se nanašata na ministrstvo ta kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Teh bo v primerjavi z letošnjim letom, ko je ministrski proračun težak 527 milijonov evrov, več.

Namenska sredstva so prihodnje leto načrtovana v višini 145 milijonov evrov, leto pozneje pa v višini 147 milijonov evrov, je dejal Podgoršek in ob tem za primerjavo navedel letošnjo predvideno porabo, ki brez koronskih ukrepov znaša 142 milijonov evrov.

Leta 2022 je namenska poraba predvidena v višini 21,5 milijona evrov, leto pozneje pa v višini slabih 22 milijonov evrov.

Po Podgorškovih besedah ministrstvo prihodnje leto načrtuje tudi 317 milijonov evrov evropskih sredstev, kar je glede na sprejeti proračun 62 milijonov evrov več. Minister je pojasnil, da so šele v vmesnem času, torej od potrditve proračuna do priprave novega, dobili vse potrebne pravne podlage za prehod iz prejšnjega v novo programsko obdobje. To se je zamaknilo na začetek prihodnjega leta.

Leta 2023 ministrstvo načrtujejo 345,5 milijona sredstev EU, letos okoli 305 milijonov evrov.

Razprava članov odbora je bila kratka. Poslanec Jože Lenart iz vrst LMŠ je izpostavil, da se največje povečanje proračunskih sredstev nanaša na ukrepe razvoja podeželja, kar se mu zdi prav, "saj drugače ne moremo okrepiti naše specifike poseljenosti podeželja". Je pa Lenart na seji opozoril na povečevanje javnofinančnega dolga, kjer po njegovih besedah še ni videti luči na koncu predora.

Podobno je izpostavil Predgrad Baković iz SD. Po njegovi oceni je proračun nerealen, ker ne predvideva obdobja brez fiskalnih omejitev.

Odbor se sicer na današnji seji seznanja tudi s poročilom o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v lanskem letu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window