Navigacija
Portal TFL

STA novice / Misija Evropskega parlamenta nadaljuje pogovore v Sloveniji

četrtek, 14.10.2021

Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev danes nadaljuje obisk v Sloveniji. Med drugim so se evropski poslanci sestali z novinarji in predstavniki novinarskih organizacij. Sestali so se tudi s predstavnico društva javnih tožilcev. Popoldne naj bi se sestali tudi s predstavniki ministrstva za kulturo, a so ti srečanje odpovedali.

Osemčlanska misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev pod vodstvom Sophie in 't Veld od srede do petka v Sloveniji preverja stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Evropski poslanci se srečujejo s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe in medijev.

V sredo so se sestali s predstavniki nevladnih organizacij, znanosti ter predsednikoma ustavnega sodišča Rajkom Knezom in računskega sodišča Tomažem Veselom. Danes so imeli na programu srečanja z novinarji, med njimi z odgovorno urednico STA Barbaro Štrukelj. Vprašanje vladnega nefinanciranja STA je bilo namreč med glavnimi napovedanimi temami obiska delegacije.

V tem delu pogovorov so sicer sodelovali še predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, Jože Možina iz TV Slovenija, odgovorni urednik portala Domovina Rok Čakš, Primož Cirman iz portala Necenzurirano in Lenart J. Kučič iz portala Pod črto. Sodelovala je tudi direktorica Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Tanja Muha, medtem ko predsednika Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Matevža Tomšiča ni bilo.

V ospredju zanimanja delegacije je tudi vprašanje neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pri čemer so se danes že pogovorili z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva slovenskih javnih tožilcev Mirjam Kline, popoldne pa se bodo sestali še z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu Zlatkom Ratejem.

Danes so se sestali tudi z informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, na programu pa imajo tudi še srečanje z vodjo protikorupcijske komisije Robertom Šumijem.

Srečanje s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo je bilo odpovedano, prav tako pa je bilo odpovedano srečanje z delegacijo ministrstvu za kulturo pod vodstvom državne sekretarke Ignacije Fridl-Jarc. Kot so pojasnili na ministrstvu, so želeli pogovor posneti "za interne potrebe", predvsem "za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva", a so v delegaciji Evropskega parlamenta to zavrnili. To odločitev skupine so na ministrstvu ocenili za nerazumno in nato odpovedali napovedano srečanje.

Pogovori delegacije Evropskega parlamenta sicer potekajo za zaprtimi vrati in so zaupne narave, zato snemanje ni predvideno. Zapleta z ministrstvom za kulturo pa v delegaciji zaenkrat še niso komentirali.

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev bo obisk v Sloveniji nadaljevala še v petek. Sestali se bodo z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, petimi poslanci državnega zbora in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco. Ob zaključku obiska pa bodo popoldne pripravili tudi novinarsko konferenco.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window