Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministri EU za telekomunikacije za poenoteno ureditev uporabe umetne inteligence

četrtek, 14.10.2021

Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Ministri EU, pristojni za telekomunikacije in informacijsko družbo, so na neformalni videokonferenci, ki jo je vodil slovenski minister za javno upravo Boštjan Koritnik, razpravljali o predlogu akta o umetni inteligenci. Strinjali so se, da EU potrebuje poenoteno ureditev tega področja, ki mora temeljiti na vrednotah in temeljnih pravicah unije.

Ministri so v politični razpravi danes govorili o tem, ali je predlagani akt o umetni inteligenci ustrezen za reševanje izzivov, ki smo jim priča na tem področju, in ocenili njegov vpliv, zlasti z vidika varstva temeljnih človekovih pravic.

Strinjali so se, da Evropska unija potrebuje sistematično in poenoteno ureditev uporabe umetne inteligence na notranjem trgu ter da mora ta ureditev temeljiti na vrednotah in temeljnih pravicah EU, ki v ospredje postavljajo človeka.

Poudarili so tudi, da mora biti ureditev uravnotežena. Le tako bo namreč lahko tudi v prihodnje dopuščala razvoj inovacij, zato je potrebna previdnost pri uvajanju upravnih bremen. Strinjali so se tudi, da si EU ne sme dovoliti razdrobljenega izvajanja rešitev, ki so predlagane v aktu o umetni inteligenci. Ureditev mora biti horizontalna, so zapisali v sporočilu ministrstva za javno upravo.

Razvoj in uporaba umetne inteligence sta pomemben vir gospodarske rasti in družbene blaginje v EU ter pomembno vplivata na podnebne spremembe in zdravstveno varstvo ter na različne sektorje, od finančnih storitev do kmetijstva, od industrijske avtomatizacije in mobilnosti do izobraževanja in javnih storitev. Umetna inteligenca je sicer eden od prednostnih dosjejev slovenskega predsedstva EU na področju digitalizacije.

Evropska komisija je aprila predstavila predlog akta o umetni inteligenci in načrt skupnih ukrepov za spodbujanje razvoja in uporabe umetne inteligence. Gre za prvi zakonodajni predlog v svetovnem merilu, ki ureja področje umetne inteligence. Namen akta je vzpostavitev enotnega trga za umetno inteligenco, kar bo prispevalo k hitremu razvoju in uveljavljanju umetne inteligence v EU ob hkratnem doslednem spoštovanju etičnih standardov ter temeljnih pravic in svoboščin.

Ministri so v okviru srečanja ocenili tudi ukrepe za podporo inovacijam, so še sporočili z ministrstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window