Navigacija
Portal TFL

STA novice / Misija Evropskega parlamenta izpostavila skrb vzbujajoč ton javne razprave v Sloveniji (zbirno)

petek, 15.10.2021

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic je zaključila misijo ugotavljanja dejstev. Izpostavlja, da javne institucije delujejo dobro, skrbi pa jih ton javne razprave, financiranje STA in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev. Opažajo tudi veliko polarizacijo družbe.

Skupina, ki deluje pod okriljem parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), je od srede v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. V njej je sodelovalo sedem poslancev iz odbora Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor.

Na njenem čelu je bila Sophie in 't Veld (Renew), ki je danes na novinarski konferenci predstavila nekatere ključne ugotovitve, o katerih bo skupina sedaj pripravila še poročilo.

Uvodoma je izpostavila, da je misija namenjena nadzoru in ne gre za sodišče. Poleg tega gre za dlje časa trajajoč proces in ne enkraten dogodek oz. obisk, po katerem bi podali razsodbo.

V prvih opažanjih po misiji je in 't Veldova kot zelo pomirjujočo ugotovitev izpostavila, da javne institucije v Sloveniji delujejo dobro.

Med težavami je medtem omenila zlasti ton javne razprave. "Tudi člani vlade se zapletajo v debato, ki mislim, da ni primerna za civilizirano in demokratično družbo (...) in vodi v ozračje nezaupanja, sovražnosti in ustrahovanja ter (...) zasaja dvom v javne institucije, pa tudi med njimi," je dejala.

V številnih primerih vidijo tudi, da se odlagajo in zavlačujejo odločitve o imenovanjih ali nakazilu sredstev, o čemer nato potekajo bitke na sodiščih. V tej luči je kot nujno situacijo, ki jo je treba nasloviti, izpostavila financiranje Slovenske tiskovne agencije. Ne bi se smelo zgoditi, da bi STA propadla, preden bi sodišče eventualno ugodilo njeni tožbi, je dejala.

Zaskrbljeni so tudi zaradi zamud pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev, pa tudi pri imenovanju drugih tožilcev v Sloveniji.

Poleg tega po njenih besedah v Sloveniji opažajo veliko polarizacijo, "kot da so prebivalci razdeljeni na dva tabora".

"Ton debate ni neškodljiv in ni nedolžen. V drugih državah smo videli, kako lahko vodi v erozijo zaupanja v demokratične institucije in celo v napad na demokratične institucije," je dejala in dodala, da sicer Slovenija še ni tam.

V okviru obiska v Sloveniji so se člani misije sicer v sredo in četrtek sestali s predstavniki nevladnih organizacij, predstavniki akademske sfere, novinarji in novinarskimi organizacijami, z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva tožilcev Slovenije, z informacijsko pooblaščenko, z uradniki ministrstva za pravosodje ter s predsedniki ustavnega sodišča, računskega sodišča in protikorupcijske komisije. Danes pa so se sestali še z varuhom človekovih pravic, s predsednikoma DZ in državnega sveta ter več poslanci.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki je v skupini sodelovala kot poslanka iz vrst desnosredinske EPP, je menila, da so člani delegacije izvedeli veliko, vendar da kljub temu niso dobili povsem celovite slike. Kot poseben problem je omenila "neuravnoteženo sestavo vabljenih".

"Resnično smo poskušali dobiti tako široko sliko, kot je le mogoče," je glede tega dejala in 't Veldova. Ne sprejema teze, da sta dve Sloveniji, njihov program pa da je bil uravnotežen. Sogovorniki so izražali različna stališča, je dejala.

Glede sestanka s kulturnim ministrstvom, ki je srečanje odpovedalo, ker da evropski poslanci niso pristali na snemanje, je dejala, da jih je ministrstvo pravzaprav prosilo za posnetek sestanka. Vendar teh oni ne delajo, saj da gre pri tovrstni misiji za zasebne in zaupne sestanke.

Želeli so se srečati tudi s premierjem Janezom Janšo in nekaterimi ministri, a kot je dejala vodja misije, žal niso bili dosegljivi. Izrazila je upanje, da bo priložnost za pogovor kdaj v prihodnosti.

Janša je veliko pozornosti tej misiji sicer namenil na Twitterju in jo označil za misijo rušenja njegove vlade. Ostro je napadel predvsem in 't Veldovo. Tvit, v katerem jo je označil za eno izmed "13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu", je sprožil plaz kritik vodilnih predstavnikov članic in institucij EU.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli ga je v četrtek pozval, naj preneha napadati evroposlance, nizozemska vlada pa je celo protestirala pri slovenski veleposlanici.

Odzval se je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je v tvitu opozoril, da morajo evropski poslanci opravljati svoje delo svobodno, brez vsakršnih pritiskov.

V Evropski komisiji so danes v odzivu poudarili, da v EU ni prostora za antisemitizem, družbena omrežja pa niso prostor za osebne napade na posameznike.

Tudi opozicija se je danes ostro odzvala na ravnanje premierja ob obisku misije, predvsem na njegove tvite. Ocenjujejo jih kot zelo škodljive in uničevanje mednarodnega ugleda Slovenije, kar da bi morali sprevideti tudi v koaliciji. V LMŠ terjajo ukrepanje predsednika Boruta Pahorja.

Ta je sicer danes v izjavi za javnost izrazil "trdno prepričanje, da je mogoče vsako mnenje izraziti tudi na vljuden, strpen in spoštljiv način". "Zato me skrbi, ker se v nasprotju s tem poglablja vtis, da je mogoče biti danes slišan le, če nasloviš javnost z izjavami, ki so nevljudne ali celo nestrpne," je zapisal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window