Navigacija
Portal TFL

STA novice / Objavljena uredba o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar

sobota, 16.10.2021

Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Minister za zdravje Janez Poklukar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta izdala odredbo o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar. Seznam okvar je med drugim podlaga za odločanje v postopku glede pravice do invalidnine, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Odredba o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar opredeljuje vrste in stopnje telesnih okvar, ki pomenijo izgubo, bistveno poškodovanost ali znatno onesposobljenost posameznih organov ali delov telesa najmanj za 30 odstotkov, je razvidno iz uredbe, ki je bila v petek objavljena v uradnem listu.

V sprejeti seznam, ki nadomešča do sedaj uporabljeni Samoupravni sporazum o seznamu telesnih okvar iz leta 1983, ki je bil zadnjič dopolnjen in spremenjen leta 1989, so vključene dopolnitve in nova medicinska spoznanja. Spremembo in posodobitev več deset let starega seznama telesnih okvar je pripravila strokovna skupina, ki sta jo imenovala pristojna ministra. O seznamu je poleg razširjenih strokovnih kolegijev v postopku sprejemanja razpravljal tudi Svet za invalide RS, ki na seznam po navedbah ministrstva za zdravje ni imel pripomb.

Seznam telesnih okvar je podlaga za odločanje v postopku glede pravice do invalidnine. V postopku, ki sledi vloženi zahtevi za priznanje pravice do invalidnine, invalidska komisija pripravi izvedensko mnenje o obstoju ter vrsti oziroma stopnji telesne okvare. Pri tem uporablja predpis o vrsti in stopnji telesnih okvar. Na podlagi izvedenskega mnenja invalidske komisije zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odloči o pravici.

"Odredbo je Poklukar podpisal ob zavedanju, da moramo vse napore usmeriti v obvarovanje najbolj ranljivih, med katere sodijo tudi poškodovani in oboleli, ki čakajo na pravice, ki jim pripadajo iz naslova invalidnosti," so še navedli na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window