Navigacija
Portal TFL

STA novice / V DZ predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji

sreda, 20.10.2021

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom je danes v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji. Cilj zakona je pospeševanje in kakovostna rast znanstvenih ved ter učinkovitejše vključevanje v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj pomurske regije.

Združevanje in povezovanje znanstvenega in na sploh intelektualnega potenciala je eden od ključnih dejavnikov hitrejšega družbenega in gospodarskega razvoja, temelječega na znanju in inovacijah. V ta namen je bilo na regionalni ravni ustanovljeno Združenje Pomurska akademsko znanstvena unija, ki že dvajset let pomembno vpliva na regijo, zato je treba po mnenju predlagateljev oblikovati trajnejšo in institucionalizirano obliko njenega delovanja.

Pomurska akademsko-znanstvena unija je regionalna institucija, ki združuje doktorje znanosti različnih ved. Predlagatelj zakona se zaveda pomena znanstvenih ved za družbeni in gospodarski razvoj in meni, da bi lahko unija imela pomembno vlogo pri pospeševanju rasti znanstvene kulture in spodbujanju nadaljnjega znanstvenega, kulturnega in gospodarskega razvoja pomurske regije.

Dodaten argument za ustanovitev take akademije tudi pri nas je uspešno delovanje podobnih akademij v številnih evropskih in drugih državah. S predlaganim zakonom se bo v Sloveniji vzpostavila pravna ureditev za unijo, ki bo primerljiva s podobnimi evropskimi ureditvami, so zapisali v gradivu.

Področje delovanja unija ne bo posegalo v delovno področje Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ali Inženirske akademije Slovenije (IAS), temveč se bo z njima dopolnjevalo. Z ustanovitvijo unije bo Slovenija dobila institucijo, ki bo po prepričanju predlagateljev usposobljena za pripravo pobud in oceno programov raziskovalne, razvojne in izobraževalne politike pomurske regije.

Po oceni predlagatelja so za začetek delovanja unije potrebna proračunska sredstva v višini 100.000 evrov na letni ravni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window