Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada opredelila objekte in okoliše objektov posebnega pomena za obrambo

sreda, 20.10.2021

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela uredbo, s katero je določila objekte in okoliše objektov posebnega pomena za obrambo. Mednje spadajo vojaška letališča, vzletišča in heliporti, dodatno pa tudi vojaške ladje, čolni in njihovi privezi.

"V desetletju po zadnji spremembi so se v praksi izkazale pomanjkljivosti varovanja določenih objektov posebnega pomena za obrambo, predvsem nezmožnost ustreznega varovanja vojaških ladij, čolnov in njihovih privezov," so sprejetje uredbe pojasnili na ministrstvu za obrambo. Kot so dodali, se je v zadnjem desetletju pokazala tudi neučinkovitost in nesorazmernost instituta izdajanja soglasij k prometu z zemljišči iz tretjega odstavka 29. člena zakona o obrambi kot oblike varovanja obrambnega interesa.

Vlada je poleg objektov in njihovih okolišev določila tudi ukrepe za njihovo varovanje ter obveznost pridobitve soglasja k prometu z zemljišči kot način varovanja obrambnega interesa.

Okrog vojaških ladij in čolnov, ko ti plujejo v teritorialnem morju in notranjih morskih vodah na območju Slovenije ali so zasidrani na sidrišču, je predvidena tudi določitev trajnega varnostnega pasu.

Prav tako uredba po navedbah ministrstva za obrambo uvaja možnost začasne določitve območja vojaškega tabora ali območja izvajanja vojaške vaje kot objekt in okoliš objekta posebnega pomena za obrambo, vendar le za čas, ko se na njem izvaja vojaški tabor ali vojaška vaja, če je ta takšne narave, da je treba zagotoviti varovanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window