Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlogu sprememb pri obdavčitvi podjetij zelena luč DZ

sreda, 20.10.2021

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - DZ je danes s 46 glasovi za in 33 glasovi proti potrdil novelo zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Zakon iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po epidemiji covida-19, med drugim nadgrajuje veljavne olajšave in dodaja nove.

Del sprememb se nanaša na ukrepe, ki naslavljajo posledice krize zaradi covida-19, del pa se nanaša na prenos evropskih direktiv, je v torek v drugi obravnavi predloga v DZ povzela državna sekretarka na finančnem ministrstvu Maja Hostnik Kališek. Zaradi širitve olajšav ter ugodnejšega določanja davčne osnove je izpad prihodkov v proračun ocenjen na okoli 27 milijonov evrov.

Ukrepi predstavljajo podporo politiki zaposlovanja, okoljski politiki in digitalizaciji. Novela prinaša olajšavo za spodbujanje zelenega in digitalnega prehoda ter nadgradnjo olajšave za zaposlovanje. Ugodnosti bodo zavezanci lahko uveljavljali, če bodo na novo zaposlili mlade do 29 let, osebe s poklicem, za katerega na trgu ni dovolj kadra, in prvič zaposljive ter če bodo vlagali v zeleni in digitalni prehod.

Olajšava za donacije se bo zvišala z 0,3 odstotka na en odstotek obdavčljivih prihodkov, uveljavljati pa jo bo mogoče tudi za donacije za športne namene in za vrhunski šport. Zvišuje se olajšava za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju ter določa ugodnejša ureditev za rezervacije za pokojnine, odpravnine ob upokojitvi in jubilejne nagrade do vključno leta 2026.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window