Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novelo zakona o osebni asistenci

sreda, 20.10.2021

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o osebni asistenci, po kateri samostojni podjetniki posamezniki ne bodo več mogli izvajati osebne asistence. Za novelo je glasovalo 50 poslancev, proti pa nihče.

Izvajalci osebne asistence so lahko po noveli le humanitarne in invalidske organizacije s pridobljenim statusom ter zavodi in društva s pridobljenim statusom delovanja v javnem interesu na področju invalidskega oz. socialnega varstva ali za opravljanje humanitarne dejavnosti na področju socialnega varstva.

Spremembe se nanašajo tudi na področje izvedenstva. V skladu z njimi bi izvedenski organ ustanovili v okviru Inštituta RS za socialno varstvo.

Novela pa predvideva tudi vnovično oceno za uporabnike, ki so že upravičeni do pravice do osebne asistence. Izkazalo se je namreč, da strokovne komisije niso ocenjevale po enotnih merilih.

Izvajalci osebne asistence bodo morali storitev izvajati za najmanj deset uporabnikov, zaposliti bodo morali tudi strokovnega vodjo. Do zdaj so osebno asistenco lahko izvajali za manj kot pet uporabnikov.

Poslanci so sprejeli dopolnilo SD, po katerem mora imeti vsaj en član komisije, ki poda mnenje o obsegu ur in vsebini osebne asistence, stalno prebivališče v uporabnikovi statistični regiji ali v sosednji statistični regiji.

Niso pa sprejeli dopolnila Levice, po katerem je osebni asistent delavec, ki opravlja osebno asistenco pri izvajalcu osebne asistence na podlagi pogodbe o zaposlitvi v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. V skladu z njihovim dopolnilom bi delo osebnega asistenta lahko opravljal največ en družinski član.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window