Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zelena luč DZ noveli zakona o lekarniški dejavnosti

sreda, 20.10.2021

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Poslanci so s 47 glasovi za in 37 proti potrdili predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Ta ponovno dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veledrogerista ustanavljata javna lekarna oz. občina. Niso pa podprli predlogov dopolnil, ki sta jih predlagali poslanski skupini SDS in NSi.

Predlog novele zakona je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC, ključni spremembi sta bili sprememba meril za opredelitev lekarniške mreže in ponovna možnost vertikalnega povezovanja v lekarništvu. A so na odboru DZ za zdravstvo pomembno predrugačili predlog novele, večino členov so črtali in nekoliko spremenili določbo glede vertikalnega povezovanja. Po predlogu lahko samoupravna lokalna skupnost ustanovi veledrogerista, a se lahko dobički porabijo za poslovanje, opremo, naložbe in kadre.

Določba se nanaša na veledrogerista Farmadent in LL Grosist, ki sta lastniško povezana z mariborsko in ljubljansko lekarno oz. občino.

Poslanski skupini SDS in NSi sta na seji DZ predlagali dopolnilo, s katerim bi črtali to določbo, a so ga danes poslanci večinsko zavrnili.

Poleg tega so v omenjenih poslanskih skupinah predlagali, da lahko lekarna v občini, kjer še nimajo lekarne, ustanovi svojo enoto, če je v tej občini prisoten zdravstveni dom. Pri tem ustanavljanju lekarni ni treba upoštevati razdalje, ki jo zakon opredeljuje, koliko kilometrov mora biti med dvema lekarnama. Poslanci so danes tudi to dopolnilo zavrnili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window