Navigacija
Portal TFL

STA novice / V veljavi popravki zakonodaje za večjo zaščito vlagateljev

četrtek, 21.10.2021

Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Z današnjim dnem začenjajo veljati nekatere manjše spremembe dveh zakonov s področja investicijskih skladov. Cilj obeh, to je novele zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in novele zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, je večja konkurenčnost in boljša zaščita vlagateljev.

Spremembe zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje so del ukrepov Evropske komisije s ciljem omogočiti enake konkurenčne pogoje med kapitalskimi trgi EU ter odpraviti ovire za prosto gibanje enot vzajemnih skladov ob zagotavljanju višje zaščite vlagateljev.

Novelirani zakon tako podrobneje določa pravila, ki jih morajo družbe za upravljanje upoštevati pri trženju enot vzajemnih skladov. Med temi so denimo posredovanje informacij slovenskim vlagateljem v slovenskem jeziku ter seznanitev pristojnega organa z nameravanimi spremembami. Določeni so tudi pogoji za preklic trženja enot vzajemnih skladov, s čimer se odpravlja zmedo na kapitalskem trgu ob dosedanji neenotni ureditvi.

Kot določa evropska uredba, v dopolnjenem zakonu piše, da morajo tržna sporočila predstavljati tveganje in koristi nakupa enot v vzajemnih skladih. Prav tako morajo biti vse informacije v tržnih sporočilih poštene, jasne in ne smejo biti zavajajoče.

Zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev med kapitalskimi trgi, odprava ovir za prosto gibanje enot alternativnih investicijskih skladov ter večja zaščita vlagateljev so tudi cilji novele zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window