Navigacija
Portal TFL

STA novice / Poslanci z različnimi pogledi na predlagane zakonodajne rešitve za ureditev dolgotrajne oskrbe

četrtek, 21.10.2021

Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Poslanska razprava ob prvi obravnavi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je v parlamentarni postopek vložilo ministrstvo za zdravje, je pokazala različne poglede na predlagane rešitve. Medtem ko so koalicijski poslanci izpostavljali nujnost sistemske ureditve področja, pa v opoziciji opozarjajo predvsem na manko vira financiranja.

V Levici ocenjujejo, da takšen predlog zakona odpira vrata privatizaciji dolgotrajne oskrbe. "Ta zakon omogoča popolno liberalizacijo in privatizacijo izvajanja oskrbe, kar lahko pelje zgolj in samo v zmanjšanje kakovosti in dostopnosti oskrbe," je v razpravi dejal poslanec Levice Miha Kordiš. Poslanka Violeta Tomić je izpostavila tudi prekarizacijo delovne sile na področju oskrbe, kar da bi lahko položaj starejših močno poslabšal.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je ugotavljal, da predlog zakona sicer ni idealen, a da zakonodajni postopek še vedno dopušča možnost za dopolnitve in izboljšave. "Če bomo danes čakali na katerikoli zakon, za katerega nas bo vseh 90 reklo, da je idealen, bomo čakali dve tisočletji," je opozoril. Po njegovih besedah mora biti dolgotrajna oskrba splošna pravica, ne glede na osebne socialne okoliščine, in dostopna vsem, ki jo potrebujejo.

Poslanec SDS Jure Ferjan je kot eno od pomembnejših rešitev iz predloga izpostavil možnost pomoči pri oskrbi na domu. "Veliko je starostnikov, ki si želijo čim dlje časa ostati doma, ampak to zaradi različnih dejavnikov različnih razlogov ne morejo. Z dobro institucionalno formalno oskrbo pa je to mogoče in ta zakon to prinaša," je dejal. Poslanka SDS Eva Irgl pa je pozdravila ureditev statusa družinskih pomočnikov.

Poslanec SD Dejan Židan, ki je kot pozitivno ocenil, da je minister za zdravje Janez Poklukar njihovi poslanski skupini predstavil zakon, pa se je med drugim obregnil ob to, da predlog v trenutni obliki ne zagotavlja sredstev za financiranje. Sam bi sicer uvedel novi sorazmerni prispevek, podobno kot za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje.

Tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je opozorila na nedorečenost financiranja. Prav tako je izpostavila, da ni bil opravljen dialog z vsemi deležniki, ki so se sedaj oglašajo s svojimi pripombami. Med drugim je naštela zvezo društev upokojencev, društvo Srebrna nit in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki da opozarja na nesprejemljiva tveganja.

Na kritike o pomanjkanju vira financiranja je med drugim odgovorila poslanka SMC Mojca Žnidarič. Kot je izpostavila, bo sredstva, dokler ne bo sprejet posebni zakon o načinu financiranja, zagotavljal državni proračun. Da tako ne piše v zakonodajnem predlogu, pa je ugovarjal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer. "Zakon govori, da se mora vse vzpostaviti do leta 2025. Leta 2025 pa jaz ne vem, kaj bo," je dejal.

Po mnenju Žnidaričeve je sicer treba narediti korak za korakom, da pa se vsi zavedajo, da bo v prihodnje potreben nek prispevek. "Treba ga bo najti, da bodo lahko potem zaživele vse storitve, ki so predvidene v zakonu. Nujno pa je, da se takoj pomaga tistim, ki sedaj v tem trenutku veliko doplačujejo v domovih za upokojence za svoje starše," je pozvala.

Po oceni Vojka Starovića iz SAB pa bi bilo treba opredeliti posamezne pojme, da bodo potencialni oskrbovanci vedeli, katere pravice jim pripadajo. Prav tako se mu zdi zakon prezapleten in pretežak za razumevanje, zato predlaga tudi prečiščenje besedila.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je izrazila zadovoljstvo, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi "naredil prvi korak". "Bistvo tega zakona je, da dograjujemo sistem, ki ga danes poznamo, da približamo storitve posamezniku v domače okolje in zagotovimo, da je ta oskrba kakovostna, varna in primerljiva," je povzela v današnji razpravi. Pozdravila je tudi konstruktivne predloge in pomisleke poslancev, saj da s tem čutijo, kako zelo slovenska družba potrebuje ta zakon.

Poudarila je, da mora biti financiranje storitev dolgotrajne oskrbe najširša skupna odločitev celotne družbe, ki je odgovorna do starajoče se populacije. Na očitke o nerealnem pričakovanju, da bi dodatne vire za financiranje dobili iz sredstev demografskega sklada, ko pa se je zakon o slednjem zataknil v parlamentarnem postopku, je Fortejeva odgovorila, da so bili v času vlaganja zakona v DZ resnično prepričani, da bo demografski sklad zaživel.

DZ bo o predlogu zakona glasoval v torek, gleda na predstavljena stališča poslanski skupin pa je pričakovati, da bo zbral dovolj podpore za nadaljevanje zakonodajnega postopka.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window