Navigacija
Portal TFL

STA novice / Občina Bohinj in država sklenili poravnavo glede sredstev TNP

petek, 22.10.2021

Bohinj, 22. oktobra (STA) - Občina Bohinj je sklenila poravnavo z državo glede odškodninske tožbe, s katero je zaradi neizpolnjevanja zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) glede sofinanciranja razvojnih projektov od države terjala skoraj 6,5 milijona evrov. Občina bo glede na sklenjeno poravnavo prejela tri milijone evrov.

Končna odločba o poravnavi je bila podana prejšnji mesec, je danes pojasnil bohinjski župan Jože Sodja. Vesel je, da so se z državo vendarle uspeli dogovoriti, sodni postopki bi namreč lahko trajali še dolgo in stali še veliko. Prav tako sodni izid nikdar ni gotov. "Lahko bi sicer dobili več, ampak lahko pa bi dobili tudi veliko manj ali nič," je izpostavil.

Občina Bohinj je tožbo proti državi zaradi neizpolnjevanja obveznosti po zakonu o TNP na ljubljansko okrožno sodišče vložila marca 2018. Država bi namreč morala v skladu z zakonom, ki je bil sprejet leta 2010, sofinancirati razvoj območja parka, ki se zaradi lege v varovanem območju sooča s številnimi omejitvami.

Kot so tedaj izračunali na občini, jim država na podlagi 11. člena zakona o TNP, ki govori o tem, da za investicije v parkovnih občinah država zagotovi 80-odstotno sofinanciranje, dolguje šest milijonov evrov.

Lani, deset let po sprejemu, se je omenjeni člen zakona vendarle začel izvajati in sedem parkovnih občin je za sofinanciranje razvojnih projektov skupaj prejelo milijon evrov, od tega je bohinjski občini, ki ima na območju parka največ prebivalcev, pripadlo 300.000 evrov. Da bi olajšali izvedbo, je državni zbor potrdil tudi spremembo zakona, ki je spremenila višino dodeljevanje državne podpore parkovnim občinam.

V skladu s spremembo se bo odslej občinam v parku vsako leto namenilo 0,2 odstotka dohodnine, pobrane v državi, znesek pa si bodo občine razdelile glede na medsebojni sporazum. Bohinjska občina, ki je občina z največ prebivalci v parku, je letos s tega naslova prejela 1,6 milijona evrov, prihodnje leto pa pričakuje 1,5 milijona evrov. Poleg tega bo občina tri leta prejemala še po milijon evrov iz poravnave.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window