Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po oceni skupnosti socialnih zavodov bi morali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi bistveno dopolniti

ponedeljek, 25.10.2021

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Skupnost socialnih zavodov Slovenije pozdravlja prizadevanja za celovito urejanje področja dolgotrajne oskrbe, ne podpira pa predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v parlamentarni proceduri. Pričakujejo, da bo v nadaljevanju parlamentarne procedure zakonski predlog bistveno dopolnjen.

Po oceni skupnosti socialnih zavodov predlog zakona o dolgotrajni oskrbi ne prinaša nujno potrebnih rešitev, ki bi celostno naslovile potrebe uporabnikov in izvajalcev storitev dolgotrajne oskrbe. "Iskanje ključnih rešitev prelaga v podzakonske akte in druge zakone, ki niso pripravljeni, ter celo na odločitve prihodnjih vlad," so opozorili v današnjem sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah odprta ostajajo vprašanja, kot so viri financiranja, delovanje in razvoj javne mreže izvajalcev, upravičenost uporabnikov do storitev in cena standardne namestitve. Predlog prav tako ne ureja kadrovskih pogojev in minimalnih prostorskih, tehničnih, varnostnih in drugih standardov za izvajanje dolgotrajne oskrbe, so dodali.

Menijo tudi, da so predvideni postopki ugotavljanja upravičenosti do storitev dolgotrajni in nepregledni, uporabnikom pa ne zagotavljajo, da bodo dejansko prejeli vse storitve, ki jih potrebujejo, in to v trenutku, ko jih potrebujejo.

V skupnosti še ugotavljajo, da predlog ne opredeljuje, kako bodo ovrednotene, plačane in izvajane storitve dolgotrajne oskrbe. Prav tako ne določa pravic (nabora storitev), do katerih bodo upravičeni uporabniki iz naslova socialnega varstva, zdravstvene dejavnosti in obveznega zdravstvenega zavarovanja oziroma dolgotrajne oskrbe.

Prepričani so, da gre za bistvena določila, ki bi morala biti znana že ob uveljavitvi zakona, vendar tega predlog ne predvideva, kar bo onemogočilo njegovo uporabo v praksi. Ob napovedi uvedbe nekaterih novih storitev za uporabnike, kot je recimo zdravstvena nega na domu, pa skupnost poudarja, da te storitve predpisuje že obstoječa zakonodaja, vendar se zaradi pomanjkljive sistemske ureditve ne izvajajo.

DZ je v okviru prve obravnave o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi razpravljal prejšnji teden, glasoval bo v torek. Gleda na predstavljena stališča poslanskih skupin pa je pričakovati, da bo zbral dovolj podpore za nadaljevanje zakonodajnega postopka.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window