Navigacija
Portal TFL

STA novice / POPRAVEK: Svetovalni dan slovenskih notarjev po oceni zbornice uspešnejši od lanskega

ponedeljek, 25.10.2021

V vesti so povzete besede predsednika notarske zbornice Bojana Podgorška (IN NE generalnega sekretarja Aleksandra Šanca). Popravljeno vest objavljamo v celoti.

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Letošnji informativni dan notarjev je bil po oceni predsednika Notarske zbornice Slovenije Bojana Podgorška še uspešnejši od lanskega, ko so imeli približno 50 svetovanj. Teh je bilo tokrat preko video povezave 81, poleg tega se je precej ljudi oglasilo tudi v notarskih pisarnah v zvezi z brezplačnim svetovanjem v vseh zadevah.

Slovenski notarji so se tudi letos vključili v aktivnosti ob današnjem evropskem dnevu pravosodja. Tako so danes na oddaljeni način po video povezavi dopoldne brezplačno informirali uporabnike notarskih storitev, letos na temo urejanja premoženjskopravnih razmerij zakonskih in drugih parov, je na novinarski konferenci povedal predsednik zbornice Podgoršek.

Ob tem je spomnil, da so notarji pri urejanju premoženjskopravnih razmerij med zakonci leta 2019 po uveljavitvi družinskega zakonika dobili nekatere nove pristojnosti, kot je sestavljanje predporočnih pogodb, ki morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa. Vodijo tudi register teh pogodb.

Tako vsako leto sestavijo približno 100 takšnih pogodb, kar po njegovih navedbah pomeni, da jih je zdaj že skoraj 300 v registru. Poleg tega od takrat obstaja tudi možnost, da se pri notarju zakonci razvežejo, če nimajo skupnih mladoletnih otrok, teh je bilo od leta 2019 tudi dobrih 500 vsako leto. "Tako, da bo letos ta številka presežena glede na to, da je očitno v času epidemije covida-19 ta številka malenkostno narasla, se pravi 550 približno vsako leto je tako notarskih razvez," je še dodal Podgoršek.

Notarji s svojim delom na področju civilnega prava pomembno prispevajo k zagotavljanju pravne varnosti. V notarskih pisarnah vsakodnevno nudijo uporabnikom informacije in nasvete v zvezi s sestavo pogodb.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window