Navigacija
Portal TFL

STA novice / Objavljen poziv za zbiranje predlogov kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije

ponedeljek, 25.10.2021

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes v uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za viceguvernerja Banke Slovenije. S tem je začel teči rok za zbiranje kandidatur, ki se izteče 15. decembra. Imenovanje novega viceguvernerja je potrebno zaradi izteka mandata Primožu Dolencu.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je predsednika Pahorja obvestil, da viceguvernerju, članu sveta Banke Slovenije Dolencu 5. aprila prihodnje leto poteče mandat. Predsednik republike predlog kandidatke ali kandidata posreduje v DZ v 30 dneh po izteku rok za zbiranje kandidatur. Pri tem lahko izbira izmed prijavljenih kandidatk in kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate, so danes v sporočilu za javnost spomnili v Pahorjevem kabinetu.

Kot vedno doslej bo predsednik republike pred izbiro kandidata opravil tudi posvete z vodji poslanskih skupin v DZ. Po posredovanju predloga kandidature za viceguvernerja državnemu zboru v imenovanje je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga.

V svetu Banke Slovenije so trenutno poleg guvernerja Vasleta in viceguvernerja Dolenca, ki je tudi namestnik guvernerja, še viceguvernerji Irena Vodopivec Jean, Jožef Bradeško in Tina Žumer.

Vasle je bil za guvernerja Banke Slovenije imenovan decembra 2018. Vodopivec Jeanova je nov mandat članice sveta Banke Slovenije dobila julija letos, Bradeško je bil za člana sveta imenovan decembra 2016, Žumrova pa marca letos.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window