Navigacija
Portal TFL

STA novice / SAB predlaga, da se status mestne občine podeli tudi Jesenicam

ponedeljek, 25.10.2021

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - V poslanski skupini SAB so k predlogu novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, ki ga bo v sredo obravnaval odbor DZ za notranje zadeve, vložili dopolnilo, s katerim bi status mestne občine podelili občini Jesenice. Predlog, ki ga je v DZ vložil poslanec SNS Dušan Šiško, podelitev tega statusa predvideva za občino Krško.

Kot so sporočili iz SAB, sta razloge, ki utemeljujejo vložitev dopolnila za podelitev statusa mestne občine Jesenicam, danes v Ljubljani predstavila jeseniški župan Blaž Račič in poslanec SAB Andrej Rajh.

Račič je spomnil, da so Jesenice mestne pravice pridobile že leta 1929, v obdobju po drugi svetovni vojni pa so se z razmahom industrijske dejavnosti, rastjo števila prebivalcev in ob krepitvi položaja obmejne občine, ki ga narekuje dobra geografska lega, razvile in utrdile kot središče širše regije.

Dodal je, da je občina Jesenice po osamosvojitvi ohranila vlogo gospodarskega središča. V tem obdobju so se utrdili kot zdravstveno in izobraževalno središče, prometno vozlišče, kulturni, športni center, tudi z močno trgovsko dejavnostjo. "Na Jesenicah verjamemo, da so vse to pogoji, ki jih je treba izpolnjevati za pridobitev statusa mestne občine," je dejal Račič. Dodal je, da so po vsebini, dejavnostih že dolga desetletja mestna občina.

Kot navajajo na občini Jesenice, pogoje, ki jih za mestno občino opredeljuje zakonodaja, občina izpolnjuje v celoti, razen pogoja glede števila delovnih mest. Ob vseh prizadevanjih na področju razvoja mesta in njegove okolice pa načrtujejo, da bo občina Jesenice v skladu z razvojnimi programi in načrti tudi ta pogoj lahko izpolnila v prihodnosti.

"Občina Jesenice je sposobna zadovoljevati potrebe in interese svojih prebivalcev in izpolnjevati druge naloge v skladu z zakonom," so zapisali. Pri tem so pojasnili, da imajo zagotovljeno devetletno šolanje, primarno zdravstveno varstvo občanov, preskrbo z življenjskimi potrebščinami, komunalno opremljenost, poštne storitve, finančne storitve hranilnic in banke, knjižnico in prostore za upravno dejavnost lokalne skupnosti.

V občini, ki ima 21.679 prebivalcev, imajo poklicno in srednjo šolo, bolnišnico, omrežje javnih služb, telekomunikacijsko središče, specialno knjižnico, bogato kulturno-umetniško dejavnost (gledališče, muzej), lokalno radijsko postajo, športno rekreacijske objekte ter razvito znanstveno raziskovalno dejavnost, so še navedli.

K zakonskemu predlogu je sicer že vloženo dopolnilo Igorja Zorčiča (NeP), ki sledi mnenju Občine Brežice in povzema predlog za ustanovitev mestne občine Brežice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window