Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo: Vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja uvrščen v višji plačni razred

ponedeljek, 25.10.2021

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Z novelo zakona o vrtcih se je pomočnik vzgojitelja preimenoval v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja. Sledila je sprememba kolektivne pogodbe, ki je v vzgoji in izobraževanju določila novo delovno mesto z višjim začetnim plačnim razredom, so ob pozivu Sviza pojasnili na ministrstvu za izobraževanje.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je namreč v petek pozval ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da takoj začne aktivno reševati problematiko prenizke osnovne plače za vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja, ker je njihova osnovna plača po pridobljeni srednješolski izobrazbi in ustrezni kvalifikaciji nižja od minimalne.

Na ministrstvu so pojasnili, da je "celoten proces potekal v okviru posebne delovne skupine, ki jo je imenovala vlada in je bila zadolžena za odpravo plačnih anomalij v plačni skupini J in v plačni skupini D. Odprava vseh plačnih anomalij, med katerimi je bilo tudi delovno mesto pomočnik vzgojitelja v plačni skupini D, so bile usklajene z reprezentativnimi sindikati, so odgovorili za STA.

Poudarili so, da je bilo do leta 2017 delovno mesto pomočnik vzgojitelja uvrščeno v začetni 19. plačni razred. Po odpravi plačnih anomalij pa se je določilo v plačni skupini D novo delovno mesto z uvrstitvijo v začetni 21. plačni razred.

Delovno mesto vzgojitelj predšolskih otrok - pomočnik vzgojitelja, ki je v V. tarifnem razredu, je od 1. januarja 2019 po navedbah ministrstva uvrščeno v 22. začetni plačni razred. Z navedeno spremembo je prišlo do dviga izhodiščnega plačnega razreda za tri plačne razrede. Ker se na delovnem mestu ne napreduje v nazive, je mogoče napredovati za deset plačnih razredov, do 32. plačnega razreda, so zapisali.

Izpostavili so, da je sistem plač v javnem sektorju eden izmed najzahtevnejših sistemov, podvržen neprestanemu opozarjanju posameznih poklicnih skupin na neravnovesja, ki jih "povzročijo parcialne spremembe ali zunanje okoliščine, ki vplivajo na posamezna delovna mesta".

"Vrednotenje delovnih mest v okviru posameznih plačnih skupin je vsebinsko in časovno zahteven proces, v katerem se opravi primerjava vseh delovnih mest podobne stopnje zahtevnosti po plačnih skupinah, kot tudi primerjava zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest znotraj posameznih plačnih skupin med različnimi tarifnimi skupinami," so zapisali.

Usklajevalni proces poteka skupaj s socialnimi partnerji z namenom, da se doseže soglasje in s spremembami ne ustvarijo nove anomalije plačnega sistema, so še dodali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window