Navigacija
Portal TFL

STA novice / Steklo zbiranje podpisov podpore za nov sindikalni predlog novele zakona o dohodnini

torek, 26.10.2021

Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Potem ko je Sindikat delavcev migrantov Slovenije sredi tega meseca na predsednika DZ naslovil pobudo za začetek zbiranja 5000 podpisov za predlog novele zakona o dohodnini, s katerim želi pokazati na neustrezno ureditev obdavčevanja dohodkov čezmejnih delavcev, je v ponedeljek steklo zbiranje podpisov na upravnih enotah.

Kot so pred dnevi pojasnili v sindikatu, predlog zakona uvaja popolno ukinitev izvzema stroškov prevoza in prehrane iz obdavčitve, in sicer tako, da se osebam, ki prejmejo povrnjene stroške kot del plače, te od bruto dohodka pred obdavčitvijo odšteje (glede na prisotnost na delovnem mestu), če jih prejmejo od delodajalca ločeno, pa se obdavčijo po 100-odstotni stopnji.

Kot so izpostavili v sindikatu, s predlogom zasledujejo ustavno načelo enakosti, hkrati pa bi novela po njihovih besedah poenostavila postopke davčne odmere, saj bi poenotila davčne obravnave stroškov.

"Predlog ima pozitivne vplive na okolje, saj destimulira delavce k vožnji na delo v oddaljene kraje, s čemer bi se zmanjšale emisije izpuha v ozračje, vzpodbuja mikro gospodarstvo in lokalno zaposlovanje, prav tako pa bi ustvaril višje minimalne plače, posledično pa tudi več sredstev v socialne blagajne, nenazadnje tudi več sredstev za proračun skozi pobrane davke," so še nanizali v sindikatu.

Posebej so izpostavili še, da predlog novele onemogoča izkoriščanje izplačevanja stroškov mimo davčne obravnave in da ne predstavlja več korektiva pri doseganju minimalne plače. Posledično naj bi tako pripeljal do povišanja razpoložljivih sredstev za financiranje socialne države in tudi do višjih pokojnin.

V sindikatu računajo, da bodo podpisi za predlog novele zakona zbrani razmeroma hitro, saj se podpis lahko odda tudi preko e-uprave z digitalnim podpisom ali podpisom smsPASS.

Zbiranje podpisov sicer poteka od ponedeljka do 23. decembra, Upravna enota Ljubljana pa je objavila, da je za oddajo podpisa za podporo pobudi za vložitev predloga na Linhartovi cesti odprla dodatna okenca.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije je s spremembo zakonodaje na tem področju v preteklosti poskusil že večkrat, nazadnje je njihov poskus padel v vodo septembra, ko je DZ prižgal rdečo luč njihovemu predlogu za zvišanje splošne olajšave pri dohodnini, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, in znižanje stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu. Na ta način bi namreč odpadla potreba po doplačevanju dohodnine v Sloveniji. Enak predlog novele zakona o dohodnini je bil v DZ tudi leta 2018, ko so mu poslanci prav tako odrekli podporo.

Sicer pa je v parlamentarnem postopku tudi vladni predlog novele zakona o dohodnini, poslanci pa so prav danes odločili, da je predlagana ureditev, ki med drugim prinaša zvišanje splošne olajšave in posledično višje neto plače za vse, primerna za nadaljnjo obravnavo, s čimer je uspešno prestala prvo branje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window