Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ za peticije pozvala k spremembi zakonodaje glede slamnatih podjetij

četrtek, 28.10.2021

Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti je danes na nujni seji, ki jo je sklicala poslanska skupina Levica, obravnavala problematiko slamnatih podjetij. Pozvala je k spremembam zakonodaje, ki bi preprečile veriženje slamnatih podjetij in s tem oškodovanje delavcev ter izogibanje plačilu davkov.

Miha Kordiš iz vrst Levice je v imenu vlagateljice uvodoma pojasnil, da veriženje slamnatih podjetij uničuje delavce, gospodarstvo in skupnost. "Čeprav delavci, ki so bili zaposleni in ogoljufani v takšnih podjetjih, dokažejo svoje terjatve, odgovornega lastnika ni več, ne obstaja oziroma se je preko novega, povečini tujega, organom pregona nedostopnega lastnika, odprlo novo podjetje, ki s starim formalno nima nič," je dogajanje popisal poslanec.

Opozoril je, da je trenuten pregon neučinkovit, saj organizatorji veriženja izrabljajo luknje v zakonodaji in tako uidejo sankcijam. To jim omogočajo tudi slamnati nabiralniki. Dodal je, da je v teh primerih zaradi neplačevanja davkov oškodovana tudi država.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič je dejala, da se ministrstvo strinja, da bi veljalo zakon napisati tako, da veriženje odpiranja in zapiranja podjetij ne bi bilo mogoče, da pa to ni v njihovi pristojnosti.

Matija Drmota iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je komisijo pozval k sprejetju ustreznih predlogov za spopad s to problematiko. O resnosti težave se je strinjal tudi predstavnik Združenja svetov delavcev Slovenije Vladimir Šega. "Moj predlog je, da bi delodajalec, preden bi nekoga zaposlil, moral dokazati, da je sposoben poravnati obveznosti do zaposlenega," je dejal. "Vsa pristojna ministrstva naj se usedejo skupaj in pripravijo potrebno zakonodajo," pa je pozval vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić.

Jože Lenart (LMŠ) je menil, da je na področju veriženja podjetij slovenska zakonodaja podobna zakonodaji večine evropskih držav, da pa ima Slovenija problem zlorab. "Če ne bomo sprejeli pravih sklepov, se spet ne bo nič rešilo," je napovedal. Da je treba ukrepati, je bilo slišati tudi iz vrst SAB in SD.

Tudi v koalicijskih poslanskih skupinah NSi in SDS se zavedajo tega problema. "(Predlagani op. a.) sklepi bodo sprejeti, a tega problema ne bodo rešili," je menil Marijan Pojbič (SDS).

Poslanci so s petimi glasovi za in štirimi proti podprli vse tri predloge sklepov Levice. Ministrstvu za delo so tako naložili pripravo poročila o učinkih veriženja podjetij, prav tako pa mora to ministrstvo z ministrstvoma za gospodarstvo in pravosodje pripraviti predloge zakonodajnih sprememb, ki bi preprečile veriženje slamnatih podjetij.

Dodatno so soglasno podprli predlog Ribičeve, po katerem bo ministrstvo za delo kot koordinator z namenom zaščite delavcev vse pristojne organe seznanilo o tej tematiki in jih pozvalo k pripravi ustreznih zakonskih rešitev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window