Navigacija
Portal TFL

STA novice / Gibanje za pitno vodo s pozivom DZ in peticijo za pitno vodo v Anhovem (dopolnjeno)

ponedeljek, 8.11.2021

Ljubljana, 08. novembra (STA) - V Gibanju za pitno vodo so zagnali kampanjo za zagotovitev pitne vode v Anhovem. V podporo temu predlogu so danes zagnali spletno peticijo, poslance pa zaprosili, naj podprejo dopolnilo, s katerim bi v proračunih za leti 2022 in 2023 zagotovili sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne vode s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.

Stroške gradnje vodovoda so ocenili na 1,2 milijona evrov, denar pa bi dobili iz proračunov za leti 2022 in 2023. O njiju bo DZ odločal predvidoma na novembrski seji, ki se bo začela 15. novembra, konec tega tedna pa bo predlog obeh proračunov obravnaval matični odbor DZ za finance.

"To je iskrena prošnja poslancem, da podprejo dopolnilo, ki bi zagotovilo sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne in čiste vode v Ahnovem. To bo pomenilo, da ljudje ne bodo več zbolevali in umirali in da jih ne bo več strah za prihodnost otrok," je v današnji izjavi v Ljubljani povedala Nika Kovač iz Inštituta 8. marec.

Ob tem so Inštitut 8. marec, Civilna iniciativa Danes, društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter Smetumet zagnali peticijo. "Naš cilj je, da zberemo 20.000 podpisov podpore tej pobudi," je povedala Mojca Luka iz Inštituta 8. marec.

Pobudniki načrtujejo več akcij za zagotovitev pitne vode v Anhovem. Po napovedih Kovačeve bodo tiste poslance, ki dopolnila k proračunoma ne bodo podrli, povabili, da popijejo sicer prekuhano vodo iz Anhovega. "Zanima nas, kdo bo tako pogumen, da bo to spil," je dejala.

Miha Stegel iz Civilne iniciative Danes je spomnil, da v Anhovem približno 1100 ljudi nima dostopa do neodvisnega vodnega vira, ampak uporablja tistega, ki je v zasebni lasti podjetja Salonit Anhovo. "V reko Sočo se letno steka 150 ton živega srebra, hkrati pa je vodni vir izpostavljen industrijskemu onesnaževanju. Je zelo visoko rizičen vir, ki je bil izpostavljen mnogim onesnaženjem," je poudaril.

Po njegovem je gradnja neodvisnega vodnega vira nujna zato, ker to zasebno podjetje nikoli ne bo odstopilo vodarne v neodvisno upravljanje občine, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo prebivalci več čas odvisni od industrijskega obrata, ki onesnažuje lokalno okolje.

Alenka Kreč Bricelj iz Smetumeta pa je napovedala, da bodo "šli v skupnosti po vsej Sloveniji in aktivirali ljudi, da se postavijo za prebivalce Anhovega, ki pijejo onesnaženo vodo". Z uspelim referendumom o noveli zakona o vodah so se zavzeli za ohranitev narave in pitne vode, to pa je le nadaljevanje: "Gre za konkreten primer, v katerem se bomo postavili drug za drugega, opredeliti pa se bodo morali tudi poslanci in stranke."

Iz Salonita Anhovo so sporočili, da pozdravljajo pobudo nevladnih organizacij, da "pristojni za zagotavljanje pitne vode, to sta občina in država, začneta dialog glede tega pomembnega vprašanja". "Salonit Anhovo bo konstruktivno sodeloval z vsemi pristojnimi v dobro prebivalk in prebivalcev Kanala ob Soči ter širše," so napovedali.

Tudi v Občini Kanal ob Soči podpirajo predlog, da bi z dopolnilom k proračunu zagotovili sredstva za zagotovitev vodooskrbe v Anhovem. To bi namreč po njihovem pripomoglo k hitrejši izvedbi projektov za ureditev vodovodne infrastrukture, ki jih v občini izvajajo. "Poudarjamo, da že izvajamo aktivnosti za gradnjo alternativnega vodnega vira oz. priklopa na vodni vir Mrzlek. Za pripravo projektne dokumentacije bomo v letu 2022 zagotovili 28.000 evrov, letos pa poteka iskanje najboljše rešitve trase," so sporočili.

Kot so navedli, so o vseh namerah seznanili Krajevno skupnost Anhovo-Deskle in njene krajane ob treh različnih priložnostih, krajane pa so seznanili še s projektom prenove na vodarni Močila. Ta je po njihovih besedah trenutno edini možni vir vodooskrbe za nekatera območja v krajevni skupnosti, saj je za priklop na druge vodne vire treba pripraviti projektno dokumentacijo in pridobiti gradbeno dovoljenje, kar lahko traja več let.

"Za vodarno Močila smo izdelali projekt za gradnjo obvoda vodovoda izven industrijske cone v Anhovem, ki je tik pred vložitvijo gradbenega dovoljenja. Projekt upočasnjujejo predvsem nakup in zapleti z zemljišči. Sredstva za gradnjo obvoda, ki je ocenjen na okoli 500.000 evrov, bodo zagotovljena v občinskem proračunu za leto 2022," so nanizali.

Ob tem pa so zavrnili navedbe Gibanja za pitno vodo, da je voda iz tamkajšnjih lokalnih pip onesnažena in nevarna. "Vodooskrba v občini Kanal ob Soči je kot drugod izpostavljena strogim kriterijem in pogojem, ki jih režijski obrat izpolnjuje in je pod stalnim inšpekcijskim nadzorom. Voda na območju vodovodnega sistema Anhovo izpolnjuje zahteve pravilnika o pitni vodi," so zatrdili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window