Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor še skozi zadnjega od proračunskih dokumentov

sobota, 13.11.2021

Ljubljana, 13. novembra (STA) - Odbor DZ za finance je na današnji seji podprl predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2022 in 2023, v katerem sta med drugim zapisana zvišanje povprečnine za občine ter izplačilo letnega dodatka upokojencem v juniju. S tem so za sprejem pripravljeni vsi proračunski dokumenti.

Zakon o izvrševanju proračuna je precej tehničen zakon, ki daje vladi pooblastila za upravljanje s proračunom države. V njem so med drugim zapisani obseg zadolževanja in dovoljenih poroštev v posameznem letu ter posebna pooblastila vladi, finančnemu ministrstvu in drugim neposrednim uporabnikom za izvrševanje proračuna. Njegova uveljavitev je nujna, da se vsakokratni proračun lahko izvaja.

Leta 2022 se bo država lahko zadolžila za nekaj več kot pet milijard evrov, leta 2023 pa za nekaj manj kot 4,7 milijarde evrov, je zapisano v predlogu zakona. Največji možni obseg poroštev, ki jih lahko država izda pravnim in fizičnim osebam, je v obeh letih omejen na vsakokrat po 630 milijonov evrov.

Letni dodatek za upokojence, ki se od leta 2018 izplačuje v petih različnih višinah, odvisno od višine pokojnine, pa je določen v razponu od 140 do 450 evrov. Izplačan bo s pokojninami za mesec junij, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Povprečnina za občine, ki je za letos določena v višini 628,20 evra na prebivalca, se bo prihodnje leto zvišala na 645 evrov in leto pozneje na 647 evrov.

Povečuje se tudi obseg sredstev za finančno izravnavo občin ter obseg sredstev za uravnoteženje razvitosti občin. "V preteklih letih se delež sredstev za sofinanciranje investicij občin ni zagotavljal v višini, kot je določa zakon o financiranju občin," je to zvišanje pojasnil Šircelj.

Še v letih 2022 in 2023 pa se podaljšuje določba iz zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, po kateri je mogoče sredstva iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih služb urejanja vodotokov.

DZ bo zakon o izvrševanju proračunov skupaj s proračunoma za leti 2022 in 2023, ki ju je odbor za finance obravnaval danes in v petek, potrjeval prihodnji teden.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window