Navigacija
Portal TFL

STA novice / Opozicijski poslanci ponovno vložili predlog zakona za izplačilo dodatka poklicnim gasilcem v prostovoljnih gasilskih enotah

ponedeljek, 29.11.2021

Ljubljana, 29. novembra (STA) - Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci so vložil predlog zakona o upravičenosti poklicnih gasilcev v prostovoljnih gasilskih enotah do dodatka za delo v rizičnih razmerah v času epidemije. Z njim želijo popraviti položaj poklicnih gasilcev, ki so med epidemijo covida-19 opravljali javno službo v prostovoljnih gasilskih društvih.

Nov predlog zakona je enak predhodnemu, ki so ga LMŠ, Levica in nepovezani poslanci vložili septembra, zakonodajno pot pa je zaključil prejšnji torek, vsebuje le popravke zakonodajno-pravne službe DZ.

Prvopodpisani pod zakonski predlog, vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je že ob oktobrski obravnavi zakonskega predloga napovedal, da bodo predlog zakona vložili ponovno. Takrat je na Twitterju zapisal, da je le en glas na odboru DZ zmanjkal za njihov zakon, ki bi odpravil neenakopravnost in poklicnim gasilcem v prostovoljnih gasilskih enotah in gasilskih zvezah omogočil dodatek za delo v rizičnih razmerah. Predlog pa so podprle LMŠ, Levica, SAB, NeP in SNS.

Za poklicne gasilce, ki so med epidemijo opravljali službo v prostovoljnih gasilskih društvih, namreč ne velja kolektivna pogodba za javni sektor, po kateri so sicer poklicni gasilci med epidemijo prejeli dodatek za delo v rizičnih razmerah. Predlagatelji so zapisali, da bi s tem zakonom dodatek dobili gasilci, ki so bili v prejšnjih interventnih zakonih spregledani.

Finančne posledice uveljavitev zakona so predlagatelji ocenili na okoli pol milijona evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window