Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na izredni seji prihodnji teden o dolgotrajni oskrbi in preprečitvi dviga oskrbnin v DSO

sreda, 1.12.2021

Ljubljana, 01. decembra (STA) - DZ bo na izredni seji prihodnji teden obravnaval predlog priporočila v zvezi s preprečitvijo dviga oskrbnin za starostnike v domovih za starejše občane, je na današnji seji sklenil kolegij predsednika DZ. Na izredni seji, ki kljub epidemiološkim razmeram ne bo potekala na daljavo, bo DZ obravnaval tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.

DZ bo na zahtevo Levice na izredni seji, ki se bo začela v sredo, obravnaval predlog priporočila v zvezi s preprečitvijo dviga oskrbnin za starostnike v domovih za starejše občane. S priporočilom bi od vlade zahtevali, da s prerazporeditvijo proračunskih sredstev zagotovi manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač delavcem v socialnem varstvu ter tako prepreči dvig oskrbnin v domovih starejših občanov. Zahtevo za sklic izredne seje so sicer pripravili v Levici, podprle pa so jo tudi opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB.

Kot so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje, ocenjujejo, da je "povsem neprimerno, nepravično in socialno neobčutljivo, da se bo strošek dviga plač najslabše plačanih delavcev v socialnem varstvu preložil na ramena oskrbovancev v domovih za starejše".

Glede na dnevni red izredne seje pa poslance in poslanke DZ čaka še obravnava predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, predloga gradbenega zakona, predloga novele zakona o osebni izkaznici, predloga novele zakona o zdravniški službi in predloga zakona o urejanju prostora.

Kolegij DZ je sicer po burni razpravi zavrnil predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin in izvedbi izredne seje DZ na daljavo. Po mnenju nekaterih poslanskih skupin namreč poslovnik ne omogoča sklica izredne seje na daljavo, če ne obstajajo izrednih okoliščine, te pa naj bi veljale zgolj, če je v državi razglašena epidemija.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana in vodje poslancev SAB Maše Kociper je namreč sklic izredne seje na daljavo mogoče le, če je v državi razglašena epidemija. Ob tem sta spomnila na glasovanje o interpelaciji pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ko zaradi okužbe z novim koronavirusom na glasovanju nista bila prisotna dva poslanca Levice. Po Hanovih besedah so takrat sledili poslovniku, zato bi bilo prav, da tako ravnajo tudi tokrat.

Predsednik DZ Igor Zorčič je ob tem poudaril, da o obstoju izrednih okoliščin, na podlagi katerih bi lahko sklicali izredno sejo na daljavo, odloča kolegij predsednika DZ. Kot je spomnil, 93.a člen poslovnika DZ določa, da lahko predsednik DZ na podlagi odločitve kolegija v primeru naravne ali druge hujše nesreče, če izvedba seje z osebno navzočimi poslanci predstavlja tveganje za zdravje in varnost poslancev in je to nujno zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati, skliče sejo na daljavo.

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je v razpravi pozval k iskanju konstruktivnih rešitev, v poslanski skupini NSi in poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so pozvali, da bi glede na epidemiološko situacijo v državi kolegij razmislil o obstoju izrednih okoliščin in omogočil potek izredne seje na daljavo.

Kolegij DZ je na današnji seji sprejel še sklep, da po nujnem postopku obravnava predlog novele zakona o osebni izkaznici, predlog novele zakona o zdravniški službi in predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19. Iz dela opozicije je bilo ob tem na seji slišati očitke, da vlada hiti s sprejemanjem posameznih obsežnih interventnih zakonov.

Po skrajšanem postopku pa bo DZ med drugim obravnaval predlog zakona o spremembah zakona o interventni ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 in predlog zakona o spremembah zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19. Kolegij DZ pa je zavrnil predlog DS, da DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog zakona o poslancih, ki ga je v parlamentarni postopek vložil DS, z njim pa predlagajo možnost združitev poslanske in županske funkcije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window