Navigacija
Portal TFL

STA novice / DTS ostro nasprotuje predlogu sprememb zakona o državnem tožilstvu

sreda, 1.12.2021

Ljubljana, 01. decembra (STA) - Državnotožilski svet ostro nasprotuje kakršnimkoli spremembam zakona o državnem tožilstvu, ki bi posegle v ustavno zagotovljeno neodvisnost državnih tožilcev in ki bi omogočile pritisk na njihovo imenovanje ali delo. Predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za pravosodje, omogoča nedopustno politično kadrovanje, so ocenili na torkovi seji DTS.

Državnotožilski svet je v torek obravnaval predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki ga je ministrstvo za pravosodje v vladni postopek vložilo prejšnji teden. Vložilo ga je isti dan, ko je kolegij evropskega javnega tožilstva imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat.

Kot je danes sporočila predsednica DTS Tamara Gregorčič, DTS ostro nasprotuje kakršnimkoli spremembam, ki bi posegle v ustavno zagotovljeno neodvisnost in samostojnost državnega tožilca oziroma ki bi omogočile neposreden ali posreden političen ali drugačen nedovoljen pritisk na imenovanje ali na delo državnega tožilca, evropskega tožilca ali evropskega delegiranega tožilca.

"Predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki jih je pripravilo ministrstvo za pravosodje, omogoča nedopustno politično kadrovanje, s čimer se ruši v ustavi zagotovljen položaj državnega tožilca in se zmanjšuje vloga DTS kot samostojnega in strokovnega organa," je po torkovi seji opozoril DTS.

Kritični so tudi do načrta, da bi se zakonski predlog obravnaval po nujnem postopku, ker bi se na ta način izključilo strokovno javnost iz razprave, so še opozorili v DTS.

Pri tem na DTS še poudarjajo, da je z imenovanjem Frank Elerjeve in Oštirja za evropska delegirana tožilca omogočeno ustrezno delovanje Evropskega javnega tožilstva (EPPO) tudi v Sloveniji. Njuno imenovanje za polni petletni mandat pa pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS, so sporočili.

Predlog, ki ga je v vladni postopek prejšnji teden vložilo ministrstvo za pravosodje, bi sicer omogočil, da bi lahko ministrstvo samo predlagalo kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev o imenih, ki so posredovana evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več DTS. Z novelo naj bi tudi omogočili odpoklic obeh delegiranih tožilcev.

Frank Elerjeva in Oštir sta bila sicer kandidata za evropska delegirana tožilca od samega začetka procesa, ki je trajal več kot leto dni. Predlog za njuno imenovanje je bil glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov, a ju je EPPO imenoval za poln petletni mandat kot vse ostale evropske delegirane tožilce.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window