Navigacija
Portal TFL

STA novice / Obravnava predloga novele zakona o zdravniški službi na odboru zaradi odločanja o nujnosti postopka preložena

ponedeljek, 6.12.2021

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Odbor za zdravstvo bi moral na današnji seji obravnavati predlog novele zakona o zdravniški službi. Vlada je ob vložitvi predlagala obravnavo predloga novele po nujnem postopku. V Levici temu nasprotujejo, zato so zahtevali preložitev odbora do končne odločitve o upravičenosti nujnosti postopka, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Predlog novele zakona o zdravniški službi bi DZ na predlog vlade obravnavali po nujnem postopku, kar je po oceni stranke Levica neutemeljeno, je povedal poslanec te stranke Miha Kordiš. "Obrazložitev nujnega postopka za sprejem zakona pravi, da je zaradi drastične zdravstvene situacije treba pritisniti na parlamentarne mline," je izpostavil. Ob tem je poudaril, da pravno-formalno epidemija koronavirusa v tem trenutku ni razglašena, če bi bilo sprejetje zakona res nujno, pa bi bil ta po njegovi oceni že sprejet.

Zato so v Levici vložili pobudo, da se DZ izreče o nujnosti postopka sprejema zakona. Kolegij DZ je pritrdil vlagateljici, ki je predlagala obravnavo po nujnem postopek. Po Kordiševih besedah v Levici s tem niso bili zadovoljni, zato so predlagali, da o nujnosti postopka presodi DZ na plenarnem zasedanju. Kot je razvidno iz vložene zahteve, je ponovno odločanje o nujnosti postopka zahtevalo 43 poslancev Levice, LMŠ, SD, SAB in NeP. Kordiš je opozoril, da odbor tako zaseda, še preden je DZ sprejel svojo odločitev.

Predsednica odbora Anja Bah Žibert (SDS) je poslancu odgovorila, da je kolegij DZ o predlogu Levice že odločal, in da naj, če z odločitvijo v Levici niso zadovoljni, "sprožijo postopek na naslednjem kolegiju".

Dvom je izrazil tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, ki je opozoril, da lahko v primeru, če DZ določi, da bo predlog novele vendarle sprejet po rednem postopku, pride do zapletene situacije. Predlog bi pred to odločitvijo namreč prestal drugo obravnavo na matičnem delovnem telesu, moral pa bi biti obravnavan redno, kar vključuje tudi splošno razpravo o predlogu zakona.

Nasprotovanje izvedbi seje pred odločitvijo DZ so izrazili tudi nekateri drugi poslanci opozicije. Jani Möderndorfer (LMŠ) je opozoril, da poslovnika DZ ni "možno upoštevati samo na pol", Franc Trček (SD) je Bah Žibertovo spomnil, da se "noben predsedujoči ne more postavljati nad DZ", in Vojko Starović (SAB), ki je predlagal odložitev seje do odločitve DZ.

Bah Žibertova je pozive komentirala z besedami, da gre za "manever, ki ga v DZ še ni bilo". Napovedala je premor, med katerim bo zadevo preverila pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču.

Po premoru je sporočila, da je očitke opozicije preverila pri pravnih službah DZ in da bo sejo do odločitve glede nujnosti postopka sprejema zakona preložila.

Vlada predlog novele zakona o zdravniški službi sprejela 25. novembra. Spremembe bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni, je takrat na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim želi vlada uvesti možnosti pridobitve certifikata o osvojenih posebnih znanjih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window