Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po odločitvi sodišča glede volitev v svet delavcev zaposleni na RTVS ostali brez tega zastopnika soupravljanja v zavodu

ponedeljek, 6.12.2021

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je pred dnevi razveljavilo septembrske volitve v svet delavcev RTVS. Prek dva tisoč zaposlenih je tako ostalo brez zastopnika soupravljanja v javnem zavodu, kar je sicer ena od njihovih ustavnopravnih pravic, opozarjajo v sindikatu novinarjev in konfederaciji sindikatov javnega sektorja.

"Svet delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je tako po dvajsetih letih neprekinjenega delovanja prisiljen organizirati na novo. Takšna odločitev sodišča je bila sprejeta ravno v času, ko so programski svetniki potrdili sporen programsko-produkcijski načrta za leto 2022 in medtem ko je vodstvo pripravilo program razreševanja presežnih delavcev, na katerega bi moral svet delavcev dati soglasje," v današnjem sporočilu za javnost opozarjata Sindikat novinarjev Slovenije in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenija.

V dosedanjem postopku je svet delavcev RTVS z utemeljenimi razlogi zavračal soglasje k odločitvi za večje zmanjšanje števila zaposlenih, dokler od vodstva RTVS ne dobi vseh potrebnih pojasnil, ki jih določajo predpisi o delovnih razmerjih. Toda zdaj je iz postopka odločanja izločen, so izpostavili.

Ob tem so v sindikatu novinarjev napovedali, da bodo v okviru pristojnosti in odgovornosti pri oblikovanju programa presežnih delavcev zastopali interese članic in članov sindikata ter vseh zaposlenih na RTVS. Hkrati bodo podprli voljo zaposlenih, da takoj začnejo postopke za volitve v svet delavcev, k podpori pri tem pa pozivajo tudi vodstvo RTVS, saj je organ soupravljanja tako v njihovem dolgoročnem interesu kot tudi v interesu ustanovitelja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window