Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zorčič predloga zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja ni uvrstil na decembrsko sejo (dopolnjeno)

ponedeljek, 6.12.2021

Ljubljana, 06. decembra (STA) - Predsednik DZ Igor Zorčič po petkovi seji odbora za izobraževanje, ki je v nasprotju z odločitvijo kolegija delal preko 22. ure, predloga zakona o organiziranosti in financiranju vzgoje in izobraževanja ni uvrstil na decembrsko sejo DZ. O tem je danes tekla tudi razprava na kolegiju, na decembrski seji pa tako predloga omenjenega zakona ne bo.

Zorčič je po seji kolegija pojasnil, da je bila na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje kršena odločitev kolegija, da sme seja odbora potekati zgolj do 22. ure. Ob tem je poudaril, da bi se morali poslanci in poslanke držati lastnih odločitev in sklepov, sicer se "nam ne piše nič dobrega". Sicer je pa Zorčič na seji kolegija predlagal, da se obravnava predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uvrsti na eno izmed prihodnjih rednih sej DZ, predvidoma bodo tako poslanci in poslanke predlog novele zakona obravnavali januarja.

Sklepov, ki so bili sprejeti na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje pa po Zorčičevih besedah ni mogoče razrešiti, saj poslovnik DZ tega ne predvideva. Sama kršitev ure pa po njegovih besedah ni razlog za izničenje sprejetih sklepov. Ura, do katere naj bi potekala seja odbora je bila namreč določena skladno s terminskim planom dela DZ, torej kot odločitev kolegija, ni pa to kršitev poslovnika DZ, je pojasnil Zorčič.

Bo pa na temo samega poteka seje in sprejetih sklepov sklical posvet z vodji poslanskih skupin in predstavniki pristojnih služb, na katerem bodo pregledali, ali je možno v zvezi s samo sejo "identificirati karkoli problematičnega".

Kot je še ocenil Zorčič, od napovedi Levice, da bo predlagala razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora DZ za izobraževanje ne pričakuje prav veliko, saj je organizacija dela DZ in delovnih teles urejena tako, da ima posamezna poslanska skupina dodeljeno določeno mesto v posameznem odboru in kot taka tudi predlaga kandidata na mesto predsednika, ki izhaja iz njihove kvote. Predsednik DZ ali katerakoli druga poslanska skupina tako po njegovih besedah nimata pristojnosti za zamenjavo predsednikov posameznih delovnih teles.

Samega dogajanja na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje Zorčič sicer ni želel komentirati, je pa dejal, da doslej zoper vodenje predsednice odbora Dimičeve ni prejel nobenih pritožb.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je v izjavi po kolegiju dejal, da že nekaj časa opaža, da osnovni dogovori v DZ več ne veljajo. Ob tem je spomnil na sestavo posameznih matičnih odborov, v katerih imajo po njegovih besedah nekatere stranke preveč glasov glede na število poslancev v parlamentu.

Petkova seja odbora DZ za izobraževanje je po njegovi oceni tako pokazala, kako "DZ ta moment deluje, kako si nekateri predsedniki, in to ni samo gospa Iva Dimic, predstavljajo vodenje sej". Kot je še ocenil Han, v DZ primanjkuje bontona in dogovorov med poslanci. "In jaz sem obupal nad tem mandatom, upam, da bo naslednji mandat boljši," je še dejal.

Odbor DZ za izobraževanje je v petek nekaj pred polnočjo sprejel koalicijska dopolnila k predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Opozicijski poslanci so sejo z očitki o neregularnem vodenju seje po 22. uri zapustili.

Po skoraj osmih urah seje, nekaj pred 22. uro, je Luka Mesec (Levica) predsednico odbora Ivo Dimic (NSi) opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati. Predlagal je prekinitev seje. Aljaž Kovačič iz LMŠ pa je navedel, da je predsednik DZ Igor Zorčič Dimičevi poslal sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja ob 22. uri prekinjena. A Dimičeva je vztrajala in kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala z glasovanjem k dopolnilom, zavrnila je tudi možnost postopkovnih predlogov.

Mesec je zato napovedal, da bo v ponedeljek zahteval razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora in napovedal obstrukcijo. Pred njim je obstrukcijo napovedal tudi Aljaž Kovačič (LMŠ), a Dimičeva napovedi obstrukcije ni sprejela, ker ni bila napovedana ob začetku obravnave točke.

Tako so se člani SDS, NSi in SMC sami opredeljevali do vloženih dopolnil. Zavrnili so sklop dopolnil Levice in sopodpisnikov LMŠ, SD, SAB ter poslanske skupine nepovezanih poslancev, sprejeli pa dopolnila koalicije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window