Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ sprejel novelo o posebnih pravicah manjšin v vzgoji in izobraževanju

četrtek, 13.1.2022

Ljubljana, 13. januarja (STA) - DZ je na današnji izredni seji s 44 glasovi za in 33 proti potrdil novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja. Novela na novo določa raven znanja italijanskega jezika za strokovne delavce v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom, za učitelje pa še dodaten preizkus znanja.

Predloga novele sta s podpisi koalicijskih poslancev v DZ vložila manjšinska poslanca Ferenc Horvath in Felice Žiža. Osnovni razlog za spremembo zakona je slediti spremembam v praksi v manjšinskem šolstvu v Sloveniji ter zagotoviti večjo kakovost šolstva v italijanskem učnem jeziku na Obali.

Predlagane spremembe so po navedbah predlagateljev plod analize obstoječega stanja ter pripomb ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol z italijanskim učnim jezikom.

Novela prinaša dve novosti. Tako določa, da morajo učitelji, ki v šolah z italijanskim učnim jezikom poučujejo slovenski jezik in druge tuje jezike, uspešno opraviti preizkus znanja italijanskega jezika na ravni C1 Skupnega evropskega jezikovnega okvirja Sveta Evrope.

Poleg tega se zvišuje raven znanja italijanskega jezika za strokovne, administrativne, tehnične, računovodske in druge delavce in način preverjanja ravni znanja. Zahtevana raven je odvisna od specifik delovnega mesta.

Tam, kjer živita madžarska in italijanska narodna skupnost je prvi jezik materni jezik oz. italijanščina ali madžarščina, drugi jezik je pa jezik okolja, kar pomeni slovenski jezik, ostalo pa so tuji jeziki. Novela bo šolam z italijanskim učnim jezikom omogočila še kakovostnejše izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela, ki je po mnenju predlagateljev ključen dejavnik za njihov nadaljnji obstoj in razvoj. Šole z italijanskim učnim jezikom naj bi tako postale enakopravne in enakovredne slovenskim šolam s slovenskim učnim jezikom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window