Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada pripravila predlog novele zakona o gasilstvu

četrtek, 13.1.2022

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga novele zakona o gasilstvu, ki ga bo poslala v obravnavo DZ, so sporočili po seji vlade. Predlog novele med drugim prinaša možnost skupne gasilske enote na zaokroženih industrijskih kompleksih in uvaja zakonsko podlago za interesno združevanje poklicnih gasilskih enot.

Temeljni cilj predloga novele zakona je po navedbah obrambnega ministrstva omogočiti nadaljnji razvoj gasilstva ter povečati usklajenost, racionalnost in učinkovitost izvajanja operativnih nalog gasilstva. Predlog novele tako med drugim na novo uvaja druge naloge gasilstva, s čimer ustvarja pravno podlago za izvajanje nalog, ki se lahko izvajajo kot pridobitna dejavnost.

Po predlogu novele bo obvezni pogoj za poklicne gasilce zaključeno predpisano usposabljanje za poklicne gasilce. V luči razlikovanja med poklicnimi gasilci in drugimi osebami, zaposlenimi v gasilskih organizacijah, pa predlog na novo uvaja pojem gasilski uslužbenec.

Intervencija bo v skladu z novim zakonom opredeljena kot izvajanje operativnih nalog gasilstva, pri tem pa se izvzamejo tiste operativne naloge gasilstva, ki spadajo med preventivne. Za čas intervencije bi se po predlogu štel čas od prejema poziva za aktiviranje enote do vrnitve v matično enoto ter vzpostavitev enote v pripravljenost.

Kot gasilske nepremičnine predlog novele v skladu z zakonom o evidentiranju nepremičnin opredeljuje le nepremičnine, ki so namenjene izvajanju javne gasilske službe. Ob tem predlog novele z dodatnim pogojem jasneje opredeljuje gasilsko enoto kot poklicno ali prostovoljno enoto, ki je sestavni del gasilske organizacije, med katere se sicer uvrščajo prostovoljna gasilska društva, poklicne gasilske enote, organizirane kot javni zavodi ali druge organizacijske oblike, ki poklicno opravljajo gasilsko službo.

V okviru prostovoljnega gasilstva pa novela predvideva novo opredelitev gasilca pripravnika in gasilca veterana. V nadaljevanju predlog jasneje opredeljuje tudi prostovoljnega gasilca, ki opravlja operativne naloge gasilstva, s poudarkom na operativnosti, pri tem pa predvideva tudi preimenovanje prostovoljnih gasilskih enot v prostovoljne operativne gasilske enote.

Predlog, skladno s predpisi o varstvu osebnih podatkov, ureja tudi področje evidenc, ki jih vodijo ministrstvo, pristojno za gasilstvo, Gasilska zveza Slovenije in Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, namen zbiranja in hrambo podatkov ter upravičenost do vpogleda v evidence.

Kot pomembno novost predloga novele zakona na ministrstvu izpostavljajo možnost, da se na posameznih zaokroženih industrijskih kompleksih lahko organizira tudi skupna gasilska enota za več gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, ki opravljajo svojo dejavnost na tem območju. Do zdaj je morala namreč vsaka gospodarska družba organizirati svojo gasilsko enoto.

Predlog novele uvaja tudi zakonsko podlago za interesno združevanje poklicnih gasilskih enot in določa, da se poklicne gasilske enote, ki opravljajo javno gasilsko službo povezujejo v Združenje slovenskih poklicnih gasilcev. Ob tem zakon določa še, da združenje poleg ustanovitvenih nalog opravlja tudi naloge, za katere jih pooblasti resorni minister.

Posodablja se tudi aktiviranje gasilskih enot, Uprava RS za zaščito in reševanje pa dobi dodatni pristojnost, da potrjuje načrte obveščanja in aktiviranja. Ob tem predlog novele zakona določa še določitev posebnega alarmnega znaka za aktiviranje gasilskih enot, so še sporočili z ministrstva za obramba.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window