Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prve obravnave v Hiši za otroke naj bi stekle v drugi polovici leta (tema)

ponedeljek, 17.1.2022

Ljubljana, 17. januarja (STA) - V javnem zavodu Hiša za otroke, kjer bodo celostno obravnavani otroci, udeleženi v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj, naj bi razpis za prve zaposlene objavili v marcu. Želijo si, da bi prve obravnave otrok stekle v drugi polovici leta, je v pogovoru za STA dejal v. d. direktorja zavoda Igor Okorn.

Vlada je javni zavod ustanovila julija lani, zdaj pa potekajo postopki, da bo lahko zaživel v praksi. Administrativnih nalog je po Okornovih besedah zelo veliko, ker gre iz vsebinskega vidika za pionirsko delo. "Projekt ima veliko vsebinskih specifik in že v prvih korakih je treba razmišljati o tem, kaj se bo dogajalo, ko bo hiša odprta," je pojasnil.

V zavodu se bodo najprej ukvarjali s področjem spolnih zlorab. V ločenem prostoru bodo potekala zaslišanja otrok, ki se bodo začela na podlagi odredbe sodišča. Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih. Postopek v hiši pa bo vključeval tudi telesni pregled otroka ter krizno podporo in psihosocialno pomoč.

Kadre bodo po Okornovih besedah iskali z razpisi, prvi pa naj bi bil objavljen marca. V prvem delu projekta je poleg mesta direktorja načelno predvideno postopno zaposlovanje šestih ljudi. Delovali bodo na strokovnem področju forenzičnih postopkov in psihosocialne pomoči, zaposlili pa bodo tudi kader za avdiovizualno podporo in administrativne naloge. Poleg strokovnosti bo po njegovih besedah zelo pomembno, da bodo posebno pozornosti namenili etičnim merilom in tajnosti postopkov.

Projekt vključuje delo z najbolj ranljivimi, tako da bodo morali vsi vključeni konstruktivno sodelovati, je poudaril. Za razdiralni pristop tu po njegovih besedah ni prostora. Ko bo zavod imel več zaposlenih, bo lahko eden od njih sodeloval tudi v svetu zavoda, ki je že začel delovati.

Za nemoteno delo bo treba dokončno urediti prostore zavoda na Zaloški v Ljubljani. V njem bodo imeli na voljo približno 700 kvadratnih metrov, kar bo po Okornovi oceni zadostovalo za obseg dejavnosti, kot je načrtovan zdaj.

Finančnega programa za letos še nimajo, za celoten projekt vzpostavljanja osnov za timsko delo v hiši, ki ga sofinancira norveški finančni mehanizem, pa je za obdobje od februarja 2021 do konca julija 2023 predvidenih skoraj 1,6 milijona evrov. V tem okviru bodo uredili prostore hiše in zagotovili njeno pilotno delovanje.

Tako bodo v tem času denimo vzpostavili tudi ustrezne protokole dela. Zagotovljena bodo tudi vsa potrebna usposabljanja za strokovnjake, ki bodo delali v hiši, in za strokovnjake sodelujočih institucij. V okviru projekta so predvidene tudi kampanje za ozaveščanje in večjo občutljivost splošne javnosti o problematiki zlorabe otrok, pa tudi o sami hiši za otroke.

Na podlagi projekta bo hiša v Sloveniji lahko zaživela in delovala v skladu s standardi kakovosti za model Barnahus, kar v islandščini pomeni hiša za otroke. Prva hiša za otroke je namreč leta 1998 začela delovati na Islandiji. Svet Evrope je ta model prepoznal kot vodilni evropski model za obravnavo otrok, ki so žrtve spolnih zlorab.

Okorn ne more natančno povedati, koliko otrok bo obravnavanih letno. Povsod, kjer so s tovrstnimi projekti začeli na novo, je bilo obravnav namreč več od tistih, ki so jih napovedovali. "Ko se začne, se šele vidi, koliko je realno teh potreb," je pojasnil.

Raziskava, ki so jo že pred časom v okviru projekta Hiša za otroke naročili na ministrstvu za pravosodje, pa je pokazala, da je vsaka peta oseba v otroštvu doživela vsaj eno obliko spolnega nasilja in vsaka sedma dve ali več oblik. Največkrat so anketiranci navajali, da so bili žrtve neprimernega dotikanja ali razkazovanja. Zgolj šest odstotkov jih je vložilo kazensko ovadbo, polovica med njimi jih je šla tudi v sojenje, vsaka četrta kazenska ovadba pa se je zaključila s sojenjem brez obsodbe.

Okorn na prihodnost zavoda gleda z optimizmom. Zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke, ki je predvidel ustanovitev zavoda, je bil namreč marca lani sprejet brez glasu proti. Glede na to pričakuje, da bodo vse politične smeri in vse stroke, ki so povezane z dejavnostjo zavoda, podprle delo hiše.

Ob vprašanju, ali bo kandidiral tudi na razpisu za direktorja s polnimi pooblastili, pa je previden. Najprej mora biti razpis objavljen, in če bo ustrezal razpisnim pogojem, bo sprejel odločitev, je dejal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window