Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predsedovanje po mnenju Dikaučiča kljub sagi o delegiranih tožilcih odlično izpeljano

ponedeljek, 17.1.2022

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Pravosodni minister Marjan Dikaučič je v današnji predstavitvi dosežkov predsedovanja Svetu EU na svojem področju izpostavil napredek pri digitalizaciji pravosodja. Glede vpliva zavlačevanja pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev na samo predsedovanje pa je dejal zgolj, da je bilo predsedovanje izpeljano odlično.

"Mislim, da smo predsedovanje izpeljali odlično, kar kažejo tudi odzivi iz Evrope. Sem pa vesel, da smo rešili tudi to zadevo z evropskimi tožilci in da lahko zdaj opravljata svoje delo," je odgovoril na vprašanje o tem, kako je zavlačevanje pri predlaganju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije vplivalo na samo predsedovanje.

Slovenska vlada je namreč po več mesecih zamud in številnih pozivih iz Bruslja šele novembra evropskemu javnemu tožilstvu (EPPO) predlagala delegirana tožilca iz Slovenije Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja. Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki je trajal več kot eno leto. Vlada je odločila, da je predlog začasen, a ju je nato kolegij EPPO imenoval za poln mandat petih let.

Ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja na pravosodnem področju je bila sicer po Dikaučičevih besedah digitalizacija pravosodja. Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o uredbi o sistemu e-CODEX, katere cilj je omogočiti digitalizacijo čezmejnega pravosodnega komuniciranja in tudi olajšati dostop do sodnega varstva za državljane in podjetja.

Poleg tega so se s parlamentom dogovorili o uskladitvi direktive o evropskem preiskovalnem nalogu v kazenskih zadevah in sklepa sveta o skupnih preiskovalnih skupinah s pravili EU o varstvu osebnih podatkov.

"Dosežek prinaša uskladitev dveh instrumentov za čezmejno pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah s pravili o varstvu podatkov brez posega v njuno učinkovitost. Državljanom se bo v okviru obeh instrumentov zagotovila ustrezna stopnja varstva osebnih podatkov," je pojasnil minister.

Eno od prednostnih področij so bile še pravice otrok, pri čemer pa na oktobrskem zasedanju Sveta niso bili potrjeni sklepi o strategiji EU na tem področju, je povedal Dikaučič.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window