Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delodajalci s podporo predlaganim spremembam pri dohodnini

ponedeljek, 17.1.2022

Ljubljana, 17. januarja (STA) - Trgovinska zbornica, gospodarska zbornica, obrtno-podjetniška zbornica, združenje delodajalcev in združenje obrti in podjetnikov podpirajo predlog novele zakona o dohodnini, o kateri bo DZ predvidoma odločal še ta mesec. Sprejem predlaganih sprememb bo imel pozitivne učinke na dohodke zaposlenih in na pokoronsko gospodarsko okrevanje, poudarjajo.

"Predlog določa višjo dohodninsko olajšavo, kar bo ob nespremenjenem strošku delodajalca prispevalo k višjemu neto izplačilu vseh zaposlenih in posledično tudi k povečanju kupne moči. To bo pomembno vplivalo na hitrejše okrevanje in rast slovenskega gospodarstva, kot tudi na zadržanje kompetentnega kadra na slovenskem trgu dela," so v skupnem dopisu, so ga naslovili na predsednika DZ Igorja Zorčiča in vodje poslanskih skupin, zapisale omenjene delodajalske organizacije.

DZ je drugo obravnavo predloga novele zakona o dohodnini, ki prinaša kar nekaj razbremenitev tako pri obdavčitvi plač kot kapitala, opravil decembra. Tik pred glasovanjem pa je prestavitev odločanja na eno od prihodnjih sej predlagal poslanec SDS Danijel Krivec in večina navzočih je s tem soglašala. Večji del opozicije spremembam ni naklonjen.

"Našteti razlogi - višja neto izplačila zaposlenim, povečanje kupne moči, krepitev okrevanja in rasti slovenskega gospodarstva - so po našem mnenju zadostni in ustrezni argumenti za to, da je treba zakon v DZ podpreti," so v dopisu, ki so ga poslali danes, poudarili Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje obrti in podjetnikov Slovenije.

Po predlogu novele zakona o dohodnini bi se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljalo vsi zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z zdajšnjih 3500 evrov na 7500 evrov.

Vlada predlaga še nekaj drugih sprememb zakona, ki mu nasprotuje večji del opozicije, ker da so nevarne za vzdržnost javnih financ, prinašajo pa največ ugodnosti najbolj premožnim.

Med drugim naj bi se znižala stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov ter skrajšal čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Med predlogi so tudi davčna razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ponovna uvedba seniorske olajšave ter ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

Minister za obrambo Matej Tonin je po petkovem srečanju koalicije na Brdu pri Kranju zagotovil, da bodo storili vse, da bi ta zakon ugledal luč sveta. Predsednik vlade Janez Janša pa je spomnil, da so poslanci Levice vložili zahtevo za sklic posvetovalnega referenduma o predlaganih rešitvah, ter dejal, da utegne koalicija sprejeti izziv in predlog za referendum podpreti.

"Naj se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne," je dejal Janša. Odločanje se mu zdi smiselno izvesti skupaj z volitvami, da ne bo nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili v kratkem času na volišča.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window