Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na ministrstvu zanikajo očitke o neusklajenosti novele zakona o gasilstvu

sreda, 19.1.2022

Ljubljana, 19. januarja (STA) - Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj je zavrnil očitke Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije o neusklajenosti novele zakona o gasilstvu, ki ga je v parlamentarni postopek nedavno vložila vlada. Kot je dejal v izjavi za medije, je bila novela usklajena z Gasilsko zvezo Slovenije in Združenjem slovenskih poklicnih gasilcev.

Žakelj je spomnil, da je bil predlog novele v pripravi več kot pet let. "Ni res, da bi bil ta zakon na hitro pripravljen, gre za dolgotrajno usklajevanje. Predvsem pa bi izpostavil, da smo dobili tako pisno soglasje gasilske zveze, ki združuje 45.000 prostovoljnih gasilcev, kot tudi združenja poklicnih gasilcev, ki je strokovno in stanovsko združenje," je dejal. Dodal je še, da so predloge usklajevali tudi z občinskimi združenji.

Pri noveli zakona o gasilstvu gre predvsem za posodobitev zakona, sprejetega leta 1993, gasilstvo pa se je v tem času dokaj spremenilo, je še pojasnil Žakelj. Po njegovih besedah novela prinaša nekatere novosti, ki so bile želja tako gasilske zveze kot združenja poklicnih gasilcev, med drugim dopušča možnost, da lahko podjetja v industrijskih kompleksih ustanovijo eno gasilsko enoto, kar izboljšuje stanje požarne varnosti.

V sindikatu, ki je na današnji novinarski konferenci izrazil kritiko do nastajanja, pa tudi same vsebine novele, ministrstvu sicer očitajo, da novele niso uskladili z njimi, torej s sindikatom, ki zastopa pravice delavcev. Zveza je namreč krovna organizacija prostovoljnega gasilstva, združenje pa vodijo direktorji poklicnih gasilskih enot, ki izražajo predvsem stališča delodajalske strani, je danes izpostavil generalni sekretar sindikata David Švarc.

Glede razočaranja sindikata nad delovanjem vlade pa Žakelj odgovarja, da se je vladna stran vedno trudila, da uskladi potrebe gasilstva ter da izboljša stanje gasilcev in varnosti, ki jo ta služba zagotavlja. Izpostavil je, da sta se ravno danes ponovno sestali sindikalna in vladna pogajalska za uskladitev normativnega dela kolektivne pogodbe. Pravice gasilcev obravnavajo skupaj s sindikatom, je zatrdil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window