Navigacija
Portal TFL

STA novice / Macron za vključitev zaščite okolja in pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah (dopolnjeno)

sreda, 19.1.2022

Bruselj/Strasbourg, 19. januarja (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu zavzel za vključitev zaščite okolja in pravice do umetne prekinitve nosečnosti v listino EU o temeljnih pravicah.

Ob pozivu k posodobitvi listine je Macron izpostavil potrebo po osvežitvi zakonodajnega stebra, ki utemeljuje Evropo močnih vrednot. "Vladavina prava je naš zaklad," je še izpostavil in pozval k boju za demokracijo, saj da evropski projekt temelji na obljubah demokracije, napredka in miru.

Macronovo sporočilo o vključitvi pravice do splava v evropsko listino je pomembno tudi v kontekstu torkove izvolitve konservativne političarke, Maltežanke Roberte Metsola, ki nasprotuje splavu, za predsednico Evropskega parlamenta.

Macron je sicer ob predstavitvi prednostnih nalog Francije med šestmesečnim predsedovanjem Svetu EU, ki ga zaznamujeta pandemična negotovost in francoske aprilske predsedniške volitve, med drugim izpostavil, da je treba narediti Evropo spet silo demokracije, kulture in izobraževanja.

Nosilna tema francoskega predsedovanja je strateška suverenost EU. Med ključnimi temami so tudi uresničevanje zelenih in digitalnih ambicij, migracije in prenova schengenskih pravil ter krepitev odnosov z Afriko. Izpostavil je tudi, da EU ne sme obrniti hrbta Zahodnemu Balkanu.

V duhu prizadevanj za krepitev strateške suverenosti Evrope je Macron danes v Strasbourgu izpostavil, da morajo Evropejci zgraditi nov okvir varnosti in stabilnosti, ki bo terjal strateško oborožitev ter iskrene in zahtevne pogovore z Rusijo.

EU se sicer te dni otepa kritik, ker ne sodeluje v ključnih pogovorih ZDA in Rusije o evropski varnostni arhitekturi, s katerimi naj bi zmanjšali napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini ter preprečili nov ukrajinski konflikt.

Glede na to, da bodo aprila v Franciji predsedniške volitve, je bila današnja razprava pričakovano v znamenju francoskega predvolilnega boja. Da je postala plenarna dvorana Evropskega parlamenta oder za nacionalni politični boj, se nikakor ni zgodilo prvič.

Nekateri, na primer vodja evropskih socialistov (S&D) Iratxe Garcia Perez in vodja liberalcev (Renew) Stephane Sejourne, so kljub temu to obžalovali. "Sramota, da se ta dvorana spreminja v narodno skupščino," je dejal Sejourne, sicer tesen Macronov sodelavec.

Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je Macronu sporočil, da unija ne potrebuje še več besed, temveč dejanja, in vprašal, zakaj članice ne ukrepajo, na primer z ukinitvijo soglasja v zunanji politiki ali v primeru kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem.

Weber, ki je Macronu očital tudi nekoristno delitev politike na bitko med progresivnimi in populističnimi silami, je sicer pozdravil kandidaturo konservativke Valerie Pecresse za predsedniško tekmo v Franciji, in izrazil upanje, da bo Francija prvič izbrala žensko za predsednico.

Vodja socialistov Garcia Perez se je obregnila ob to, da so francoske oblasti po ostrem odzivu francoske desnice v začetku januarja odstranile evropsko zastavo, obešeno na pariški Slavolok zmage. Macron je sicer ponovil, kar so tedaj sporočili iz Elizejske palače, da so jo odstranili v skladu s predvidenim urnikom.

Ostre kritike so, tudi v duhu predvolilnega boja, Macronu danes namenili iz vrst evropskih zelenih in levice, v imenu vseh političnih skupin so govorili v glavnem Francozi. Tudi sicer je običajno, da v razpravah te vrste dobijo veliko prostora evropski poslanci iz držav, ki predsedujejo.

Francoski evroposlanec iz vrst zelenih Yannick Jadot je predsedniku Macronu očital, da se bo v zgodovino zapisal kot predsednik podnebne pasivnosti, poslanka levice Manon Aubry pa je dejala, da namesto gesla predsedovanja okrevanje, moč in pripadnost primernejše geslo ošabnost, nemoč in spletkarjenje.

Metsola in Macron sta imela po plenarni razpravi, ki je trajala skoraj štiri ure, "novinarsko konferenco", ki pa je trajala manj kot pet minut in novinarji niso imeli priložnosti zastaviti niti enega vprašanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window