Navigacija
Portal TFL

STA novice / Osebni asistenti opozarjajo na pomanjkljivosti novega pravilnika o osebni asistenci

petek, 21.1.2022

Ljubljana, 21. januarja (STA) - Sindikat osebne asistence in Svobodni sindikat Slovenije ob sprejemanju novega pravilnika o osebni asistenci opozarjata na pomanjkljivosti, ki jih ta podzakonski akt prinaša osebnim asistentom. Po njihovi oceni standardi na področju osebne asistence še naprej vse bolj neznosno nazadujejo, so zapisali v sporočilu za javnosti.

Kljub temu da so v sindikatu pozdravili večino rešitev, ki jih je prinesla jeseni sprejeta novela zakona o osebni asistenci, pa vztrajajo pri kritiki nastajajočega pravilnika, javna razprava o katerem se je končala konec lanskega leta. Po njihovi oceni ta slabša ureditev financiranja družbene skrbi za čim bolj neodvisno in izpolnjujoče življenje upravičencev do osebne asistence.

Zadnji predlog pravilnika, ki je tudi vsakokratna osnova za sklenitev pogodb z izvajalci osebne asistence, po oceni sindikatov nadaljuje trend postopnega odstranjevanja neposrednega sklicevanja financiranja stroškov dela na ureditev v javnem sektorju, najprej z odstranitvijo kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva kot reference, nato pa še z odstranitvijo kolektivne pogodbe za javni sektor.

"S tem se utrjuje od samega začetka zastavljeno potiskanje naše dejavnosti v zasebno, tržno dejavnost, takemu neoliberalnemu pristopu pa sindikat nasprotuje," so zapisali.

Še bolj nesprejemljivo pa se jim zdi, da jim "vse bolj skromne pravice skrbniki in financerji odrejajo kar s podzakonskim aktom, pri tem pa izvajalcem osebne asistence, tj. našim delodajalcem, tudi za stroške dela ob vsakem koraku in skoraj na vsaki točki dosledno režejo vse bolj tanke rezine".

Kritični so do predlaganega dviga izhodiščne višine cene ure za dva plačna razreda, a hkrati odreka financiranja številnih dodatkov, na primer za deljen delovni čas, izmensko delo, neenakomerno razporejen delovni čas in posebne obremenitve, znižanja dodatka za nadurno delo in število dni dopusta. Poleg tega so si dovolili z zakonom nepredvideno drugačno ureditev dodatka za delovno dobo, omejili so višino regresa za letni dopust, še naštevajo.

Prav tako ne morejo "pristati na sramotno nizko število ur usposabljanja, ki jih pripravljavec določa za poklice v osebni asistenci", še bolj nesprejemljivo pa se jim zdi odrekanje pravice do socialnega dialoga, socialnega partnerstva in soupravljanja.

"V sindikatu pričakujemo še opredelitev zavezujoče vloge delavskega predstavništva pri pripravi internih aktov izvajalcev osebne asistence, pri izboljšanju sistema poročanja izvajanja osebne asistence, pa tudi izboljšanje spremljanja in nadzora spoštovanja delovnopravnih in socialnih standardov ter davčnih obveznosti in vzpostavitev sistema priznavanja bonitet izvajalcem osebne asistence glede na obstoj in rezultate socialnega dialoga oz. delavskega predstavništva," so zapisali.

Pomen in težavnost poklica osebnega asistenta in te dejavnosti bi morala sploh v luči skorajšnje uvedbe dolgotrajne oskrbe spodbuditi bolj skrbno in vzdržno ravnanje odgovornih, so še pozvali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window